InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Čo je nenápadným, ale kľúčovým hráčom pri chudnutí?

26. januára 2020
Čo je nenápadným, ale kľúčovým hráčom pri chudnutí?
Chudnutie nie je len o tom, aby ste prijímali menej kalórií zo stravy a trávili viac času cvičením. Kľúčovým prvkom vo vašej snahe je niečo, čo sa do významnej miery často podceňuje – kvalitný spánok.

Ak nebudete mať každú noc dostatok kvalitného spánku, kontrola vašej hmotnosti bude náročnejšia. A hoci sú predsudky, že čím viac spíte, tým viac kilogramov máte, moderné štúdie ich bezpečne zavrhujú.

Vedci z Univerzity Južnej Karolíny v Spojených štátoch amerických zistili, že ľudia, ktorí počas ôsmich týždňov nemávali konštantne dostatočne dlhý a kvalitný spánok (len 6 až 6,5 hodiny cez pracovný týždeň a hodina navyše cez víkend), spálili menej podkožného tuku – a viac svalovej hmoty – ako tí, ktorí pri rovnakej diéte spávali viac (7 až 7,5 hodiny).

Článok pokračuje pod reklamou


Spomedzi ľudí s nedostatočným spánkom neschudol nikto viac ako 58 % váhy z tukov alebo menej ako 39 % váhy zo svaloviny. U ľudí s dostatočným spánkom bolo minimálne 83 % schudnutej váhy z tuku a len 17 % zo svaloviny.

Tu vidíme, aký výrazný vplyv môže mať na chudnutie rozdiel len jednej hodiny spánku.

Americký žurnál klinickej výživy konštatuje, že ľudia, ktorí spávajú dlhšie, majú nižší index telesnej hmotnosti (BMI). Nedostatočný spánok zvyšuje príjem potravy, frekvenciu jedenia a konzumáciu vysoko kalorických jedál. Nedostatok spánku podnecuje ľudí k tomu, aby jedli viac pre potešenie.

Zároveň je asi každému jasné, že ak sa nevyspíte dostatočne kvalitne, tak nebudete mať dostatok energie na to, aby ste podali excelentný výkon pri cvičení, ktoré je tiež súčasťou procesu chudnutia. No a zároveň vás nedostatok energie vedie k tomu, aby ste boli cez deň pasívnejší.

Zo zdravotné pohľadu to tiež nie je žiadna sláva pre tých, ktorí zanedbávajú spánok. Zvyšuje sa riziko obezity, cukrovky a vysokého krvného tlaku.

Podľa doktora Shahrada Taheriho narúša nedostatočný spánok aj biologické hodiny človeka. To tiež vedie k tomu, že nám viac chutí jesť. Za každú hodinu, ktorú pri spánku stratíme, prijmeme v priemere až 100 dodatočných kalórií.

Viaceré štúdie tiež ukázali, že nedostatok spánku má negatívny vplyv na testosterón, ktorý je dôležitý pre budovanie a uchovávanie svalovej hmoty. A aj to je podstatné, ak chcete pri chudnutí spaľovať viac tukov a menej svaloviny.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist