Banány ako také sú pre vás dobré, pretože obsahujú významné množstvo vlákniny, draslíka, vitamínov C a B6. Dodajú vám energiu a zároveň vás zasýtia. Obsahujú aj druh škrobu, ktorý znižuje chuť do jedla.
V jednoduchosti – banány sú chutné, dodajú vám energiu, upevnia zdravie a podporia aj chudnutie. Len málokto ich však konzumuje so šupkou. A tá podľa austrálskej odborníčky na výživu, Susie Burrellovej, ich pozitívny vplyv výrazne znásobuje.
Burrelová na svoj blog napísala, že ak banán zjete aj so šupkou, tak prijmete minimálne 10 % odporúčaného denného množstva vlákniny navyše. Tiež o takmer 20 % viac vitamínu B6, o takmer 20 % viac vitamínu C a zvýšite aj príjem draslíka a horčíka.
Tvrdí tiež, že zelená šupka je bohatšia na aminokyselinu typtofán, ktorá podporuje kvalitu spánku, a tiež rezistentný škrob, ktorý je prospešný pre tráviaci systém. Žltá šupka má zase viac antioxidantov, ktoré bojujú proti rakovine.
Šupku odporúča jemne povariť, aby sa zmäkčila a aby sa narušili bunkové steny, vďaka čomu sa užitočné látky lepšie v tele človeka absorbujú.
Na tieto tvrdenia sa zamerala doktorka Cynthia Sassová, ktorá pre magazín Health povedala, že im chýba dostatočná podpora vedeckými dôkazmi napriek tomu, že banánová šupka je v skutočnosti vhodná na jedenie a obsahuje aj nejaké živiny.
„Neexistujú žiadne zverejnené štúdie na túto problematiku, takže s určitosťou nevieme, ako ich konzumácia vplýva na chudnutie,“ povedala Sassová. „Nemyslím si, že je absolútne nevyhnutné skúšať ich zaradiť do svojej diéty.“
Živiny, ktoré obsahuje banánová šupka, vám teoreticky môžu podporiť proces chudnutia, ale aj výživová poradkyňa Jackie Newgentová tvrdí, že možno nájsť aj lepšie zdroje: „Je veľmi veľa dobrých spôsobov, ako získať zo stravy vlákninu a rezistentný škrob. Radšej by som odporúčala vychutnať si misku ovsenej kaše alebo humus, prípadne obohatiť si recepty o ovsené vločky alebo fazuľky.“
Sassová pre spomínaný magazín poznamenala, že ak by ste to predsa chceli s tou šupkou vyskúšať, kupujte si organické banány a pred konzumáciou si ich poriadne umyte. Začať by ste mali malými porciami.
Čítať ďalší článok:
Deload týždeň: Ako k nemu pristupovať a čo robiť po ňom? Zdieľať na Facebooku