InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Ketogénna diéta – najlepšie doplnky výživy

26. februára 2020
Ketogénna diéta – najlepšie doplnky výživy
Ketogónna diéta je populárna diéta, ktoré podporuje chudnutie o všeobecné zdravie. Jej efektívnosť pritom môžu zvýšiť aj niektoré doplnky výživy. My sa teraz pozrieme na sedem tých najlepších.

Keto diéta sa zameriava na jedlá s vysokým obsahom tukov a len minimálnym alebo žiadnym obsahom sacharidov. Viaceré štúdia dokazujú, že tento prístup k stravovaniu má niekoľko výhod.

Niektorí ľudia však nezvládajú prechod k tejto diéte dobre – mávajú bolesti hlavy, sú unavení, ťažko zaspávajú, ťažko sa koncentrujú, majú zápchu, bolesti brucha alebo nevoľnosti. A aj im pomôžu niektoré suplementy.

Článok pokračuje pod reklamou


Tento prehľad zostavili odborníci z Medical News Today na základe vedeckých výskumov:

1. MCT olej – táto mastná kyselina, ktorá sa vyskytuje v kokosovom oleji, pomáha zefektívňovať proces chudnutia u ľudí na keto diéte. Tiež pomáha pri zápche a dodáva energiu.

2. Horčík (magnézium) – telo ho potrebuje z mnohých dôvodov, a preto sa musíte uistiť, že ho prijímate dostatok. Ak sa vám to nedarí zaistiť stravou, veľmi bežný a dostupný je doplnok výživy. Pomôže nervovému systému, tráveniu i zdraviu svalov či kostí.

3. Elektrolyty – keď sa telo prispôsobuje keto diéte, obličky môžu vyplavovať viac vody a s ňou odchádzajú aj dôležité elektrolyty, ako sú horčík, draslík, sodík, fosfor či chlorid. Obnoviť ich rovnováhu pomôžu doplnky výživy s ich obsahom, prípadne prispôsobiť svoju diétu.

4. Vláknina – vláknina pomáha odbúravať zápchu. Pri ketogénnej diéte sa hodí najmä tým, ktorí viac uprednostňujú jedlá živočíšneho pôvodu. Odporúča sa prijať minimálne 25 až 31 gramov vlákniny denne.

5. Omega-3 mastné kyseliny – sú prospešné z hľadiska zdravia i chudnutia. Jedna štúdia ukázala, že ľuďom na keto diéte pomáhajú zvýrazniť pozitívny vplyv diéty na inzulín, triglyceridy a úroveň zápalov.

6. Tráviace enzýmy – ak ste zvyknutí jesť veľa sacharidov a pomenej tukov a zrazu to otočíte, môže mať váš žalúdok problémy s trávením. Symptómy ako sú únava, nadúvanie, zápcha, nevoľnosť dokážu potlačiť doplnky výživy s obsahom tráviacich enzýmov lipázy, proteázy a peptidázy.

7. L-teanín – táto aminokyselina pomáha zlepšovať kvalitu spánku a činnosť mozgu. Znižuje pritom napätie a stratu koncentráciu. Dostupná je v práškovej alebo tabletkovej forme. Všeobecne dané odporúčané množstvo nie je, no veľa produktov odporúča prijať 100 až 400 mg denne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist