InstagramFacebookYoutube
Výživa

Je ketogénna diéta pre vás tá pravá?

25. februára 2020
Je ketogénna diéta pre vás tá pravá?
Medzi trendové diéty posledných rokov sa zaradila aj ketogénnej diéta, známa aj pod názvom keto diéta. Sľubuje lepšiu činnosť mozgu, viac energie a to, čo ľudí najviac zaujíma – spaľovanie tukov. Je však vhodná aj pre vás? Možno vám tento článok pomôže nájsť odpoveď.

Táto diéta má vedecky podložené prínosy, či už pre chudnutie alebo zdravie. Nie je však vhodná pre každého a najskôr by ste mali poznať pár základných faktov predtým, ako sa rozhodnete. Na úvod, čo je to vlastne tá ketogénna diéta?

Je to stravovanie, pri ktorom prijímame minimum sacharidov, stredné množstvo bielkovín a vysoké množstvo tukov – napríklad: 20 gramov sacharidov, 80 gramov bielkovín, 120 gramov tukov.

Článok pokračuje pod reklamou


Jej cieľom nie je vytvoriť kalorický deficit, ale zmeniť zdroje energie pre telo – namiesto cukrov sa budú spaľovať tuky. Je to založená na skutočnosti, že ak telo nemá na energiu dostatok cukrov, dostane sa to stavu ketózy a začne využívať si z tukov vyrábať ketóny, ktoré využíva ako svoje palivo.

Plusy keto diéty

Táto diéta získala svoju popularitu najmä vďaka svojim účinkom na chudnutie, pretože umožňuje efektívnejšie odbúravať z tela tukové zásoby pre energiu a znižuje chuť na sladké. Popritom si ľudia všimli, že sa im zvyšuje koncentrácia i hladina energie, za čo môže absencia cukrov v strave a stabilnejšia hladina cukru v krvi.

Ďalším plusom je, že na rozdiel od iných diét nebudete hladní – je pomerne sýta. Tento spôsob stravovania tiež zlepšuje trávenie a kvalitu spánku. Trochu sa však dáva do úzadia to, že za jej zrodom stála snaha liečiť neurologické ochorenia, ako je epilepsia. A je v tomto smere účinná.

Mínusy keto diéty

Táto diéta nie je pre každého – u športovcov a aktívnych ľudí môže spôsobovať nedostatok energie. Taktiež nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy, prípadne ľudí užívajúcich lieky na cukrovku a vysoký tlak. A určite nie je pre nikoho, kto očakáva rýchle výsledky – človek si na ňu musí zvyknúť, popri čom môže pociťovať rôzne symptómy, ako sú bolesti hlavy, tráviace problémy či problémy s koncentráciou a spánkom.

Aj táto diéta je reštriktívna, takže bude dôležité dávať pozor na to, čo jete a koľko toho jete, aby ste zostali v ketóze. Môžete sa vďaka nej dostávať do problémov pri rôznych sociálnych situáciách a zároveň si vyžiada váš dlhodobý záväzok – viac-menej zmenu životného štýlu.

Je teda pre mňa vhodná?

Po jej charakteristike a na základe vypísaných plusov a mínusov by ste mali mať lepšiu predstavu o tom, čo vás pri ketogénnej diéte čaká. Ak chcete mať jasnejšie v tom, či je pre vás vhodná, možno vám ešte lepší obraz ponúkne ukážka toho, čo môžete jesť.

Príkladom sú: zelenina bez škrobu (paprika, listová zelenina, karfiol, uhorky), ovocie s nízkym obsahom cukru (kokos, grapefruit, bobuľovité ovocie), avokádo, niektoré orechy a semená, mliečne produkty bez cukru, tučné bielkovinové jedlá (vajcia, mäso, ryby), rôzne druhy zdravých olejov (kokosový, MCT, avokádový, olivový), tmavá čokoláda s nízkym obsahom cukru, nesladený čaj, káva bez cukru.

Ak chcete dať keto diéte šancu, musíte si najskôr uvedomiť, že akúkoľvek drastickú zmenu stravovania by ste mali najskôr konzultovať najskôr so svojím doktorom a aj v tomto prípade by tomu tak malo byť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist