InstagramFacebookYoutube
Tréning

Päť cvikov, ktoré vám vypracujú brucho najlepšie

16. apríla 2020
Päť cvikov, ktoré vám vypracujú brucho najlepšie
Každý má svoj obľúbený cvik na brucho. Obľúbený cvik sa robí najčastejšie, robí sa vytrvalo a neúnavne. Nemusí však ísť práve o ten najefektívnejší cvik na rozvoj brušných svalov. Chcete vedieť, ktoré cviky vám ho pomôžu vypracovať najlepšie?

Zabudnite na ľahy-sedy a tradičné skracovačky. Pomocou elektromyografie, ktorá skúma elektrickú aktivitu svalov, možno zistiť, že medzi najefektívnejšie cviky na brucho zaradiť týchto päť:

1. Dvíhanie nôh na rímskej lavici
Vedci zistili, že pri tomto cviku sa brušné svaly aktivujú najvýraznejšie. Logicky vám teda aj prinesie výsledky najefektívnejšie. Dôležité je pri cviku držať ramená dole a chrbát vo vystretej pozícii. Telo sa snažíte vybalansovať medzi predlaktiami a s výdychom pomaly dvíhate nohy tak, aby ste vytvorili vo vzduchu písmeno „L“. Na chvíľku zastavíte pohyb a potom pôjdete pomaly dole.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Dvíhanie nôh vo vise
Dvíhanie nôh je efektívne aj v prípade, ak sa vykonáva vo vise na hrazde alebo kruhoch. O niečo ťažšie sa udržiava nehybnosť tela, ale treba si dať na nej záležať, aby sa vyhlo švihovému pohybu a zníženiu efektivity inak skvelého cviku. Pri ňom tiež pohyb končí, keď vaše nohy s trupom vytvoria pravý uhol.

3. Bicykel
Tento cvik precvičí celú brušnú oblasť, hlavne šikmý brušný sval a ohýbač bedier. Cvik určite poznáte, ale ak nie, tak si treba ľahnúť na chrbát, chodidlami sa dotknúť podlahy a nohy pokrčiť v kolene pod zhruba 60-stupňovým uhlom. Ruky umiestnime za hlavu a s výdychom sa zdvíhame hore tak, že lakeť jednej ruky posúvame cez telo a k nemu súčasne približujeme koleno opačnej nohy. Striedavo obmieňame každú stranu tela a dbáme na precítenie brušného svalstva.

4. Skracovačky na fit lopte
Na rozdiel od bežných skracovačiek umožní tento cvik chrbtici voľnejší a kompletnejší rozsah pohybu, vďaka čomu aj brušné svalstvo precvičíte lepšie. Fit lopta tiež spôsobí, že sa do cvičenia zapojí viac doplnkových, stabilizačných svalov. A práve ich zapojenie do cvičenia si môžete korigovať jednoduchou zmenou pozície nôh. Čím širšie budú od seba, tým budete v stabilnejšej polohe a tým bude cvičenie ľahšie. Keď ich budete mať blízko pri sebe, bude cvičenie náročnejšie a viac sa budú do cvičenia zapájať stabilizačné svaly a šikmý brušný sval.

5. Obrátené skracovačky
Ľahnite si na šikmú lavičku s jemným sklonom, rukami sa jej chyťte za hlavou, vyrovnajte chrbát a pokrčte nohy v kolenách. Z počiatočnej pozície sa pomaly dvíhajte tak, aby kolena išli hore k vašej hlave, dvíhajte najskôr kostrč, potom bedrá. Keď sa kolená dostanú na úroveň očí, pohyb prerušte a pomaly sa vracajte dole až za hranicu počiatočnej pozície, pričom nohy vystriedajte a tlačte od seba. Následne sa vráťte do počiatočnej polohy a opakujte.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist