InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning kulturistu XXXIII. – Maxx Charles a jeho krutý tréning hamstringov

29. apríla 2020

Maxx Charles je jedným z populárnych borcov zo sveta profesionálnej kulturistiky. Pre dnešnú časť nášho seriálu nám padol do oka práve on. Pozrieme sa na to, ako v posilňovní ničí svoje hamstringy.

Rodák z Haiti sa ako chlapec presťahoval do New Yorku, kde mal možnosť venovať sa kulturistike po svojom vzore Arnoldovi Schwarzeneggerovi. Po rokoch tvrdej práce sa mu v roku 2015 splnil sen a prvýkrát sa postavil na pódium Mr. Olympia.

Charles patrí medzi objemnejších kulturistov a hoci jeho lýtka nepatria medzi oslnivé, časť nad kolenom sa mu rokmi podarilo výrazne zlepšiť. Vďačí za to najmä tvrdým tréningom, ktoré sú bohaté na intenzifikačné techniky. Snaží sa trénovať rozumne, ale aj tvrdo.

Článok pokračuje pod reklamou


Aj hamstringy precvičuje tvrdšie, ako hociktorú partiu z masívneho vrchu tela, aby dobehol ten rozdiel, ktorý mu bol vždy vyčítaný. Na začiatok si dá cvik, ktorý by sme aj očakávali – zakopávania. Robí ich v sede, v štyroch sériách po 20 opakovaní.

Prvé tri cvičí štandardne, štvrtá je s využitím techniky prerušovaných opakovaní a potom aj zhadzovanej série. Od prvej série váhy zvyšuje a v štvrtej musí využiť „rest-pause“ techniku, aby urobil 20 opakovaní. Následne jeho tréningový partner zhodí jeden kotúč dole a on urobí ďalších 20 opakovaní. Takýto postup zopakuje ešte dvakrát.

Zakopávania následne urobí aj v ľahu, v troch sériách po 30 opakovaní. Keď už nevládze robiť kompletné opakovania, robí aspoň čiastkové až kým sa nedostane k tridsiatke. Už po tomto by väčšina cvičencov mala dosť.

Charles však prechádza k Leg Pressu, na ktorom urobí dokopy 5 sérií po 20 až 30 opakovaní – do štvrtej série zvyšuje váhu, v piatej ju o niečo zníži a absolvuje ju opäť technikou zhadzovaných sérií – váhu zhodí štyrikrát a vždy sa snaží urobiť aspoň 20 opakovaní. Potom si môže vydýchnuť – tréning je hotový.

Tréning hamstringov Maxxa Charlesa
Cvik Série Opakovania
Zakopávanie v sede 4* 20-20
Zakopávanie v ľahu 3 30
Leg Press 5** 20-30
* - posledná séria je zhadzovacia, pred prvým „zhodením“ využíva techniku rest-pause
** - posledná séria je zhadzovacia



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist