Náš Instagram NHL KHL Osobný rozvoj
Vyhľadávanie MENU
 
 
Reklama:
Výživa 28. 04. 2020

Chyby, ktoré ohrozujú vaše zdravie: Toto v kuchyni nerobte

ikonka
Milióny ľudí každoročne ochorejú pre chyby, ktoré urobili vo svojej kuchyni. Týmto chybám sa pritom dalo vyhnúť. Ak chcete znížiť riziko plynúce napríklad z E.coli či Salmonelly, snažte sa pri zaobchádzaní s jedlami vyhnúť nasledujúcim 10 prešľapom.

1. Umývanie hydiny pred varením – umývať či neumývať? To je otázka. Odborníci radia, že by ste mäso pred prípravou umývať nemali. Tým len zvyšujete riziko rozšírenia baktérií. Tie sa inak tepelnou úpravu zničia.

2. Rozbíjanie vajec o hranu misky – okrem toho, že si môžete kontaminovať ingrediencie, môže vám bielok stekať po miske. Vajca rozbíjajte o kuchynskú linku a ich obsah dávajte do oddelenej misky, z ktorej môžete vybrať aj škrupiny. Miesto, na ktorom ste vajca rozbíjali, následne dezinfikujte.

3. Skladovanie jedla pri nebezpečnej teplote – uistite sa, že svoje jedlá nenecháte odložené pri teplote 5 až 60 stupňov Celzia, pri ktorej sa dokáže počet baktérií zdvojnásobovať každých 20 minút. Uvarené jedlo dajte do 2 hodín do chladničky.

4. Vysoká teplota v chladničke – ideálna teplota v chladničke je okolo 4 stupňov Celzia. Čím vyššie nad túto hodnotu ideme, tým je zdravotné riziko väčšie. A ak nechcete ohroziť ani zdravie svojej chladničky, nedávajte do nej nič teplé.

5. Zlá predpríprava ingrediencií do šalátu – už umytý šalát z obchodu nepotrebujete znovu umývať aj doma, ale nič tým nepokazíte. A určite by ste mali umyť všetky ingrediencie, o ktorých neviete, či už boli umyté. Dôležité je, aby ste ich pri umývaní nedostali do kontaktu s drezom, kde by sa mohli kontaminovať baktériami. To platí aj pre ovocie a zeleninu, ktorú plánujete jesť surovú.

6. Kontaminácia dosky na krájanie – v ideálnom svete by ste mali dosku na krájanie vyčistiť pred aj po príprave jedla. Najhoršie je, keď dosku na zeleninu používate aj na prípravu mäsa. Na mäso by ste mali mať vyhradenú špeciálnu dosku navyše.

7. Nedostatočná hygiena – pred prípravou jedla by ste si mali dôkladne umyť ruky, najmä, ak už nebude spracované teplotne. Umyť by ste si ich mali aj po kontakte s mäsom či vajcami, ako aj obalmi potravín. Častou chybou ľudí je, že aj keď to dodržujú, tak si ruky neumývajú dostatočne dlho. Mali by ste tomu venovať aspoň 20 sekúnd.

8. Rozmrazovanie mäsa pri izbovej teplote – veľa ľudí si zamrazené mäso rozmrazuje na kuchynskej linke alebo na stole pri izbovej teplote. Lepšie je nechať ho cez noc v chladničke, kde sa rozmrazí pomalšie a bezpečnejšie. Väčšie kusy v nej budú potrebovať na rozmrazenie viac času.

9. Špongia ako vedecký experiment – špongia je veľmi užitočná na čistenie kuchynskej linky alebo riadu. V prvom rade, na každú z týchto činností by mala byť vyhradená samostatná špongia. A tá by sa mala pravidelne meniť a po každom použití poriadne vyžmýkať. Ak sa baktérií bojíte, môžete ju po každom umytí riadov vložiť na dve minúty do mikrovlnky.

10. Tupý nôž – možno si myslíte, že pre vaše prsty je nebezpečnejší ostrý nôž, ktorý vám ich ľahšie prereže. Keďže sa pri krájaní snažíte chovať pozorne, omnoho väčšie riziko predstavuje tupý nôž, pri ktorom sa vyvíja väčší tlak a ľahšie sa vám môže vyšmyknúť.


Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku Nájdete nás aj na Instagrame




© 2013 - 2020 SlovakFitness.sk TOPlist