InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Prečo je schudnúť posledných 5 kíl najťažšie?

14. júna 2020
Prečo je schudnúť posledných 5 kíl najťažšie?
Chudnutie nie je ľahkým procesom, ale keď sa k tomu odhodláte a vybudujete si nové zvyky, tak je to zvládnuteľný proces, ktorý prináša postupne želané ovocie. Aj vás samotných pokroky tešia a motivujú. Záver vie však byť poriadnou výzvou.

Na začiatku je spaľovanie tukov náročné, pretože si zvykáme na nové rutiny a obmedzenia. Ešte väčšia kríza sa dostaví však dostaví na konci cesty. Je to fáza, ktorá rozhoduje o úspechu alebo neúspechu. Prečo je teda najťažšie schudnúť posledné kilogramy?

1. Zmenil sa vám metabolizmus
Je prirodzené, že posledné kilogramy už neodchádzajú tak ľahko. Vážite menej a menej, takže telo potrebuje aj menej kalórií zo stravy. Zároveň však aj spaľuje menej kalórií cvičením i v pokoji. Metabolizmus sa vám zmenil a vy musíte pracovať tvrdšie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Dobehla vás rutina
V takejto pokročilej fáze chudnutia sa už na vás prejavuje aj psychologický efekt rutiny. Ste ako horolezec lezúci na vysokú horu – na konci už nevládze, najradšej by to zabalil, ale vie, že pre úspech musí absolvovať aj tie posledné metre. Robíte dokola stále to isté, a tak sa z toho stáva aj čoraz väčšia nuda.

3. Odmietanie sa vám už protiví
Keď už mesiace hovoríte „nie“ jedlám, ktoré ste milovali, ale o ktorých viete, že by chudnutiu nepomohli, raz toho budete mať už dosť. Uspokojíte sa, že už ste schudli dosť kíl, a začnete v diéte podvádzať. A keď nie, tak vás pokušenia minimálne viac potrápia.

4. Počúvate menej komplimentov
Časom zvädne aj vaša externá motivácia, ktorou boli komplimenty od ľudí vo vašom okolí, ktorí vás už podporujú vo vašej snahe menej a menej. Posledné fázy sú často skúškou vašej vlastnej vôle.

5. Je proti vám evolúcia
Vaše telo nevie, že chcete schudnúť, a tak keď cíti, že je v ohrození, tak spustí obranný mechanizmus, aby zaistilo prežitie. Tým sú hormonálne zmeny a signály hladu, aby dokázalo znovu budovať tukové zásoby. Preto vám viac chutia sladké, slané a tučné jedlá.

6. Váš cieľ nemusí byť adekvátny
Ak ste si stanovili príliš vysoký cieľ, tak posledné kilogramy môžu byť tie, ktorých sa vaše telo nechce vzdať, lebo ich na svoju činnosť potrebuje. Zodpovedá cieľ vášmu veku, zdravotnému stavu a postave? Svaly vážia viac ako tuky, zohľadňujte aj to.

7. Necítite už takú motiváciu zlepšiť sa
Chýbať vám môžu aj dostatok vnútornej motivácie, pretože už nemáte problémy s kondíciou, oblečením a vyzeráte dobre v zrkadle. Cítite menej urgencie a možno ste čakali od celého procesu viac, ako je skutočne možné. To vás vedie k presvedčeniu, že tie posledné kilá už tak nutne schudnúť nemusíte.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist