InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

10 spôsobov, ako dosiahnuť hormonálnu rovnováhu a lepšie zdravie

21. februára 2021
10 spôsobov, ako dosiahnuť hormonálnu rovnováhu a lepšie zdravie
Hormóny vo vašom tele, či už ide o testosterón, estrogén, inzulín či kortizol, majú veľký vplyv na to, ako vyzeráte a ako sa cítite. Preto je dôležité mať ich v rovnováhe.

Ak chcete dosiahnuť hormonálnu rovnováhu na ceste za lepším zdravím, využite nasledujúce tipy od Oamil Rodriguesovej:

1. Minimalizujte príjem všetkých jedál, ktoré stimulujú vyplavovanie inzulínu, ako sú biely cukor, spracovaná múka či nadmerný alkohol.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zvýšte konzumáciu jedál, ktoré stimulujú glukagón, vrátane bielkovín z kuraťa, rýb, morčacieho mäsa, syru cottage, tvarohu, jogurtu, netučnej hovädziny, vajec, konopných semien či proteínových nápojov.

3. Podporte svoje hormonálne zdravie esenciálnymi mastnými kyselinami. Okrem konzumácie tučných rýb z chladných vôd, orechov a semien je odporúčane prijímať denne aj doplnok výživy s obsahom rybieho tuku. Poteší to aj tých, ktorí by si chceli zlepšiť stav svojich vlasov či nechtov.

4. Nezabúdajte na dostatočný pitný režim. Pite minimálne dva litre vody denne a aj viac, ak cvičíte, aby ste mali dostatok energie, vitality a lepšie celkové zdravie. Musíte si z toho vytvoriť zvyk, nemôžete si pri tomto bode dovoliť výhovorky.

5. Pite zelený čaj. Okrem toho, že vám podporí metabolizmus, vyplavuje aj aminokyselinu L-teanín, ktorá má upokojujúci vplyv, čím znižuje riziko vyplavovania kortizolu.

6. Pravidelne cvičte. Cvičenie, ktoré nezachádza do extrémov, je zďaleka najefektívnejšou cestou, ako zníži hladinu kortizolu.

7. Nezabúdajte ani na kvalitný spánok. Dobrý nočný spánok dokáže zázraky s vyplavovaním kortizolu a chudnutím. Vedci dokonca ukázali, že nedostatočný spánok je spojený s rastom chute do jedla a priberaním.

8. Objímte niekoho, koho máte radi. Môže ísť o vaše dieťa, vášho partnera, vášho rodiča. Objímanie je spôsob, akým si môžete prirodzene znížiť hladinu kortizolu.

9. Meditujte, modlite sa alebo si píšte denník. Možno sa to pre niekoho môže zdať zbytočné, ale funguje to.

10. Zoberte si čas pre seba a robte čokoľvek, čo máte radi. Prechádzajte sa, maľujte, trávte čas s priateľmi. Skúste si na to vyhradiť aspoň 15-30 minút denne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist