InstagramFacebookYoutube
Tréning

Najlepšie cviky pre funkčný a zdravý chrbát

04. marca 2021
Najlepšie cviky pre funkčný a zdravý chrbát
Hľadáte cviky, ktoré vám nevybudujú len silný, ale aj zdravý chrbát? Potom ste na správnej adrese. Prinášame vám osem cvikov, ktorých pravidelné vykonávanie dostane váš chrbát do top formy.

Tieto cviky nie sú zamerané na budovanie masívnej svalovej hmoty alebo extrémnej sily, skôr sa zameriavajú na rozvoj funkčnej sily a spevnenie chrbtice tak, aby sa znížilo riziko zranenia a bolesti, a zároveň zvýšil silový potenciál pre bežné životné činnosti, ktoré sa vám budú vykonávať ľahšie.

Z nasledujúcich ôsmich cvikov si môžete aj pomerne jednoducho vyskladať tréning, ktorý prospeje aj držaniu vášho tela. Cviky môžete spojiť do kruhového tréningu, v ktorom každý cvik vykonáte 3-4 razy po 8-12 opakovaní. O aké cviky ide?

Článok pokračuje pod reklamou


1. Superman – bez dodatočnej záťaže vám posilní všetky svaly zadnej časti tela, vrátane ramien, chrbta, stredu tela, sedacích svalov a stehien.

2. Plavec – trošku náročnejší je tento dynamický cvik, pri ktorom v ľahu na bruchu kmitáte hore dole nohami a rukami, ako keby ste plávali. Posilní aj ramená, trapézy i široký sval chrbtový.

3. Good Mornings – snažte sa trup dostať do pozície, v ktorej bude rovnobežný s podlahou. Ak sa vám to nedar, snažte sa s trpezlivosťou o pokroky. Cvik pomôže aj mobilite vašich bedier.

4. Príťahy jednoručky v predklone – tento cvik sa už viac zameriava na rozvoj sily a svalov, dbajte však na to, aby ste nemali chrbát zaguľatený a pokrčte kolená, aby ste odľahčili kríže.

5. Upažovanie v predklone – cieli latissimy a zadnú časť ramien, ktoré sú často podceňované a spôsobujú svalovú nerovnováhu medzi zadkom a predkom tela.

6. Rumunský mŕtvy ťah – precvičí celú zadnú časť trupu, ale aj sedacie svaly a zadnú časť stehien. Chrbát počas celého pohybu udržujte rovný.

7. Zhyby – najťažší cvik na zozname je najviac užitočný pre rozvoj hrubej sily a svalov. Z pohľadu zdravia chrbtice až taký veľký význam nemá, tak nebuďte smutní, keď neurobíte viac ako jedno-dve opakovania.

8. Kľuky s príťahom jednoručky – urobte kľuk a pritiahnite jednoručku k trupu, urobte ďalší kľuk a pritiahnite jednoručku druhou rukou. Tiež nejde o najľahší cvik, ale pomôže vám posilniť chrbát, ramená, paže, prsia a brucho.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist