InstagramFacebookYoutube
Tréning

Aký druh tréningu potláča chuť do jedla najviac?

08. marca 2021
Aký druh tréningu potláča chuť do jedla najviac?
Snažíte sa vyladiť svoju diétu a podporiť spaľovanie tukov? Osobný tréner Calvin Huyhn pre T Nation poukázal na tréningový štýl, ktorý by vám mohol najviac pomôcť znížiť váš apetít na základe práce vedcov.

Podľa jednej štúdie potláčajú chuť do jedla viac tréningy celého tela, ako splity, v ktorých sa telo delí na hornú a dolnú časť. A to aj v prípade, ak by sa celkový tréningový objem zachoval.

Na druhú stranu, tréning celého tela by nemusel byť najlepšou voľbou pre ľudí, ktorí nemajú takí apetít, ktorý by bolo nutné kontrolovať. Tým by viac mohol prospieť hocaký tréningový split.

Článok pokračuje pod reklamou


Väčšina štúdií zameraných na budovanie svalov ukazuje, že nie je veľký rozdiel medzi jednotlivými splitmi, ak sa zachová celkový tréningový objem rovnaký.

Ak budete trénovať hrudník dvakrát do týždňa so šiestimi sériami v jednom tréningu, nebude to pre vás rozdielne, ako keď ho budete cvičiť trikrát do týždňa so štyrmi sériami v jednom tréningu.

Čo však, ak nie je vašim cieľom naberanie svalov, ale chudnutie? Vtedy okrem spaľovania kalórií samotnou aktivitou sa môže hodiť aj schopnosť potláčať hlad.

Vedci si zobrali na paškál 12 aktívnych mužov, ktorí mali za sebou štyri roky tréningu. Tí absolvovali tri druhy tréningov, ktoré sa oddelili týždňom voľna – tréningy celého tela, tréningy dolnej časti tela, tréningy hornej časti tela. Tréningové objemy boli rovnaké.

Počas výskumu vedci zaznamenávali pocity hladu vo vybraných časoch počas dňa. Pred tréningom mali všetci cvičenci rovnakú chuť do jedla. Čo však po docvičení?

Hodinu po docvičení mali po tréningoch hornej alebo dolnej časti tela dvakrát vyšší apetít, ako hodinu po docvičení celého tela. Po dvoch hodinách boli rozdiely menej významné, ale tí, čo cvičili celé telo, mali stále apetít potláčaný viac.

Prečo tomu dochádza? Pretože, čím máte vyššiu hladinu laktátu v krvi, tým väčší pokles chute do jedla zaznamenáte. A táto hladina sa zvyšuje výraznejšie, čím viac svalov zaťažujete.

Ak nie ste na diéte a nebojujete s chuťou do jedla, alebo vám jednoducho nezáleží na jej minimalizovaní, venujte sa tréningu, ktorý vám viac vyhovuje. Ak však chcete pozdvihnúť chudnutie na vyššiu úroveň a bojovať s apetítom, potom by ste mali zvážiť tréning celého tela.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist