InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

20 zvykov, ktoré vám garantovane zväčšia obvod pásu

07. marca 2021
20 zvykov, ktoré vám garantovane zväčšia obvod pásu
Ak ste stále tlstejší a tlstejší, ale nerobíte žiadne zmeny vo svojom životnom štýle, mali by ste sa zastaviť skôr, ako spadnete do takej diery, že sa z nej nebudete vedieť vyhrabať.

Ak chcete zastaviť priberanie a potenciálne naštartovať proces chudnutia, mali by ste dať koniec nasledujúcim zvykom, ktoré vám garantujú len jediné – bez kontroly vás privedú k nadváhe až obezite:

1. Používanie veľkých tanierov – čím väčší tanier, tým viac jedla a tým viac prijatých kalórií. Dávajte si pozor na porcie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Príliš rýchle jedenie – žalúdku trvá 20 minút, kým povie mozgu, že má dosť. Preto by ste mali jedávať pomaly. V priemere tak prijmete u každého jedla o 66 kalórií menej.

3. Nedostatočné pitie vody – nedostatok vody negatívne vplýva na fungovanie vášho tela, čím sa obmedzuje aj schopnosť páliť efektívne kalórie.

4. Pitie sladených/diétnych/kalorických nápojov – snažte sa kalórie prijímať len z pevnej stravy a vyhýbajte sa kalorickým nápojom, ktoré ešte k tomu podporujú chuť do jedla. Vhodné nie sú ani diétne nápoje.

5. Nízkotučná strava – tuky z vás neurobia tučnú osobu. Typicky nízkotučné produkty ušetria len pár kalórií, ale nahrádzajú sa rýchlymi sacharidmi, ktoré spôsobia prudký výkyv krvného cukru, ktorý stimuluje pocity hladu.

6. Skúšanie extrémnych diét – niekoľko dní to vydržíte, potom to vzdáte a príde jo-jo efekt. Toto platí u väčšiny ľudí. Radšej si postupne meňte svoje stravovacie návyky.

7. Ignorovanie sodíka – sledujete, koľko sodíka obsahuje nejaké jedlo? Asi nie. Nadmerný príjem sodíka podporuje chuť do jedla. Bohaté sú naň hlavne spracované potraviny.

8. Vyhýbanie sa všetkým tukom – nepriberáte z nich automaticky podkožný tuk, podporujú absorpciu niektorých vitamínov a niektoré druhy sú zdravé – tie z avokáda, orechov, semien, mastných rýb.

9. Jedenie v emóciách – ak jete vtedy, keď cítite stres, máte 13-krát vyššiu pravdepodobnosť, že sa u vás vyvinie nadváha alebo obezita.

10. Príliš časté vypekanie/vyváranie – aj keď radi varíte alebo pečiete jedlo, ktoré je zdravé, netreba to preháňať s frekvenciou a veľkosťou porcií.

11. Jedenie za počítačom – možno tým budete produktívni v práci, ale neurobíte tým žiadnu službu svojmu pásu. Ľudia, ktorí sú pri jedení rozptýlení, skonzumujú v priemere o 50 % viac kalórií, ako by chceli.

12. Večeranie po deviatej – ľudia, ktorí jedávajú neskoro večer, majú tendenciu priberať rýchlejšie a nemajú dostatočne kvalitný spánok.

13. Jedenie aj toho, čo by ste jesť nemali – konzumácia jedál, na ktoré máte intoleranciu, podporuje zápaly, oslabuje imunitu a podporuje priberanie.

14. Nezdravé jedlá v komore – keď vás prepadne chuť do jedla, ideálne je zahnať ju niečím zdravím. Ak však máte v komore nezdravé, chutné jedlo, len ťažko mu odoláte.

15. Volanie donášky, keď ste hladní – zistilo sa, že keď si objednáte donášku hodinu pred jedlom, budete mať menší apetít, ako keď jedlo objednávate už hladní.

16. Jedenie, keď nie ste hladní – len preto, že sledujete film, nemusíte automaticky konzumovať pukance či zemiakové lupienky.

17. Nevyčleňovanie času na relax – musíte vypustiť paru, venujte sa sami sebe a vydýchnite si z bežných starostí. Ak to nebudete robiť, budete mať chronicky zvýšený kortizol, ktorý podporuje priberanie.

18. Neadekvátny spánok – ak spávate päť alebo menej hodín za noc, máte dva a pol razy vyššiu pravdepodobnosť nadváhy. Len jemne lepšie sú na tom tí, ktorí spávajú osem a viac hodín. Optimálna dĺžka spánku je 6 až 7,5 hodiny.

19. Nadmerné sledovanie televízie – jedna štúdia zistila, že obézni ľudia, ktorí skrátili čas pred televíziou o 50 %, spálili za deň v priemere o 119 kalórií viac. Dlhé sledovanie televízie môže viesť k bezmyšlienkovému jedeniu, ktoré vás nenaplní.

20. Večer ukončený pohárom alkoholu – alkohol znižuje kvalitu spánku a samozrejme, obsahuje aj kalórie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist