InstagramFacebookYoutube
Tréning

Kondičný cvik, ktorý je neprávom docenený snáď najmenej

01. apríla 2021
Kondičný cvik, ktorý je neprávom docenený snáď najmenej
Pravdepodobne ste ho v živote už robili. Minimálne ako deti na telesnej výchove. Ide o veľmi jednoduchý cvik, ale pritom často nevyužívaný medzi staršími cvičencami. Týmto nedoceneným cvikom sú poskoky znožmo alebo „jumping jacks“.

Tento cvik v skutočnosti má svoju silu, čoho dôkazom je aj fakt, že ho hojne používajú v armádach po celom svete. Existuje veľa variácií, ale aj tá základná môže byť pre vás prínosom a mali by ste jej využívanie v kondičných tréningoch zvážiť. Pomáha aj k spaľovaniu tukov a výborne sa hodí do intervalového cvičenia.

Toto je 5 jasných dôvodov, prečo by ste si tento cvik mali ceniť viac:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Je výzvou pre srdce i pľúca – tento cvik dokáže podporiť zdravie vášho srdca jeho postupným zaťažením a taktiež sa pomerne rýchlo dokážete pri jeho cvičení zadýchať. To všetko je prospešné pre vašu kondičku i zdravie.

2. Pomáha k svalovému balansu – pohyby končatín sú po boku tela, vďaka čomu sa rozvíja lepšia svalová rovnováha a zlepšuje prevencia voči zraneniam. Je to cvik, ktorý pozitívne vplýva na veľa bežných aktivít i športových výkonov.

3. Je šetrný na kĺby – ide o jeden z najšetrnejších cvikov na kondičku s využitím vlastnej váhy tela, pokiaľ ide o kĺby. Chrbát či kolená zaťažuje menej ako populárne angličáky.

4. Je všestranný – tento cvik je výbornou voľbou pre zahrievanie pred tréningom i ako hlavná súčasť tréningovej jednotky. Dá sa spájať do supersérií, cvičiť v miernom tempe i ako súťaž vysoko intenzívneho intervalového cvičenia. Nepotrebujete žiadne náčinie a dostanete cvik s pomerne veľkým potenciálom pre rozvoj kondície i podporenie chudnutia. Môžete byť skúseným cvičencom, pokročilým i začiatočníkom. Mladým i starým, mužom i ženou.

5. Rozvíja elasticitu svalov a väzív – ide o plyometrický cvik, ktorý vyžaduje len krátky kontakt s podlahou a ktorý pomáha rozvíjať elasticitu svalov a väzivových štruktúr, ako aj zlepšovať efektivitu vášho nervového systému. Spevňuje členky i kolená.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist