InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Aká je zdravotná a rekreačná funkcia cyklistiky?

Autor: PR článok  /   16. marca 2021
Aká je zdravotná a rekreačná funkcia cyklistiky?
Na dvoch kolesách je možné plnohodnotne a zmysluplne tráviť voľný čas od skorej jari do neskorej jesene. Bicyklovanie zlepšuje náladu, kondíciu, postavu a orientáciu, nie náhodou patrí v širokej verejnosti medzi najobľúbenejšiu športovú aktivitu.

Dnes sa okrem zdravotnej funkcie stále častejšie dostáva do popredia aj rekreačná funkcia športovania. Skladba populárnych rekreačných športov sa neustále mení. Je podmienená aj historickým vývojom spoločnosti, no jedno z popredných miest v rebríčku TOP športov dlhodobo zastáva cyklistika.

Na dvoch kolesách

Na dvoch kolesách je možné zmysluplne tráviť voľný čas a popritom si posilniť aj zdravie. Bicyklovanie zlepšuje nielen fyzickú, ale aj psychickú kondíciu človeka, zlepšuje orientáciu, spevňuje svaly a formuje postavu. Ako každý šport v prírode, aj bicyklovanie dopraje pľúcam viac kyslíku, podporuje činnosť srdca a mozgu. Jazdenie na dvoch kolesách je skvelou prevenciou voči infarktom, hypertenzii a iným civilizačným chorobám. Samozrejme v prípade, ak sa bicyklujete na bezpečnom bicykli. K povinnej výbave bicykla patria svetlá na bicykel, dôležitý je tiež dobrý stav duší a reťaze. Na Slovensku sa stále s väčším úspechom pre milovníkov cyklistiky budujú nové cyklistické cesty, ktoré vedú cez mnohé malebné úseky našej krajiny.

Obľúbené cyklotrasy

Slovenské cyklistické trasy sú premyslene volené a väčšina z nich má výborné informatívne značenie. Mapy cyklistických trás sú podrobné, s detailným popisom a množstvom ilustračných fotografií. Vďaka nim každý cyklista získa prehľadné informácie o náročnosti, dĺžke či prevýšení jednotlivých trás. Skvelé cyklotrasy ponúka Horehronie, Liptov, Šariš, Spišská Magura, Pieniny, Turiec, Záhorie, Horná Nitra, Vysoké Tatry a mnoho iných regiónov. Pokiaľ chcete podniknúť dlhší cyklistický výlet, zvážte kúpu elektrobicykla. Elektrické bicykle preukážu dobrú službu najmä v kopcovitých terénoch. Bicykle na elektrický pohon poskytujú aj viac možností sledovať počas jazdy prírodné krásy a s plne nabitou batériou prekonajú desiatky kilometrov bez väčšej námahy.

Športová obuv

Športová obuv cyklistu musí mať správnu veľkosť a byť pohodlná. Nesmie tlačiť a spôsobovať odreniny. Pokiaľ trpíte deformitami či bolesťami nôh, pred bicyklovaním si dajte do tenisiek ortopedické vložky. Ortopedické vložky prinesú cyklistovi väčší pocit pohodlia, dobre sa prispôsobujú nohám a majú priaznivý vplyv nielen na samotnú šľapu, ale aj na klenbu nohy. Ortopedické vložky dokonale kopírujú tvar chodidiel, pričom sa bez problémov dokážu prispôsobiť aj špecifickému tvaru nohy. Sú pre ľudí s deformitami či bolesťami nôh maximálne vhodné. Športovanie uľahčujú aj vďaka svojmu dobre vsiakavému a nešmykľavému povrchu.

Foto: Dreamstime

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist