InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Chudnutie a chróm: Môže vám pomôcť znížiť hmotnosť?

21. apríla 2021
Chudnutie a chróm: Môže vám pomôcť znížiť hmotnosť?
Chudnutie takmer vždy vyžaduje, aby mala osoba dobre vyskladanú diétu. Pomôže, ak tiež tri- až päťkrát týždenne venuje hodinu cvičeniu. Keď sú tieto podmienky splnené, potom môže prísť na rad aj nejaký ten doplnok výživy. Niektorí ľudia siahajú po chróme.

Chróm je minerál, resp. esenciálny stopový prvok, ktorý má dve hlavné formy – hexavalentnú a trivalentnú. Hexavalentná je toxická a telo ju nedokáže bezpečne absorbovať. Trivalentnú nájdete v zdravých jedlách a je to forma, ktorú naše telo potrebuje. Samo si ju však nevie vytvoriť, a tak je potrebné ju získavať z vonkajších zdrojov.

Chróm podporuje hormón inzulín, ktorý je dôležitý, pretože pomáha meniť jedlo na energiu. Naše telo tiež chróm potrebuje pre skladovanie sacharidov, tukov a bielkovín. Tvrdí sa tiež, že pomáha znižovať chuť do jedla, páliť viac kalórií, podporovať svalovú hmotu a redukovať tukové zásoby.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako však poukázali na WebMD, existuje analýza 24 štúdií, ktoré kontrolovali vplyv chrómu na chudnutie, pričom nezistili žiaden významný vplyv, ktorý by stál za to. Jednoduchými slovami, chróm je potenciálne neefektívny pri odporovaní chudnutia.

Podľa doteraz známych zistení chróm účinkuje iba u ľudí, ktorí majú jeho deficit v krvi a strave. U tento skupiny môže jemne zmierniť chuť na sladké a upraviť hladinu cukru v krvi. Čas na získanie tohto účinku sa dohoduje na šesť až osem týždňov.

To, že máte nedostatok chrómu v krvi, vám môžu naznačiť aj bežné symptómy, medzi ktoré patria: podráždenosť, únava, problémy s krvným cukrom, problémy s metabolizáciou cholesterolu, horšie hojenie rán, ateroskleróza, rastové abnormalitu u mladých detí.

Denné odporúčané množstvo chrómu je 25 mikrogramov a bezpečná pre dospelých je typicky dávka do 35 mikrogramov. Vyššie dávky môžu spôsobiť nespavosť, podráždenie, problémy s myslením bolesti hlavy. Nemali by ste ho užívať, ak máte problémy s pečeňou.

Chrém je doplnok výživy, ktorý sa často pridáva do arzenálu ľudí, ktorí sa venujú cvičeniu a snažia sa schudnúť. Je to skvelý doplnok výživy pre vaše zdravie a dlhovekosť, ale vo všeobecnosti nie je príliš efektívny pre dosahovanie fitness cieľov. Niekomu pomôžu, ale netreba očakáva zázraky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist