Myšlienka, že by ste mali vybrať jedno ovocie pred inými je trochu smiešna. Rôzne druhy ovocia majú pre vás najrôznejšie prínosy zo zdravotného hľadiska. Ak by ste však hľadali jedno, ktoré vám toho poskytne najviac, odpoveďou by boli maliny. Prečo? Pretože sú najlepším zdrojom vlákniny zo všetkých druhov ovocia.
Ak budete konzumovať denne jednu šálku malín, získate osem gramov vlákniny, čo je zhruba tretina odporúčanej dennej dávky. Vzhľadom na to, že to pre väčšinu ľudí predstavuje ich bežnú dávku, stojí za to nahradiť banán šálkou malín, ktoré sú chutným doplnkom bieleho jogurtu na raňajky.
Vláknina je dôležitá z viacerých dôvodov. Pomáha vyplavovať z tela toxíny, posilňuje zdravie tráviaceho systému, bojuje proti zápalom a dokonca pomáha udržovať zdravú hmotnosť.
Malinám sa v tomto smere rovnajú už len černice, ich blízke príbuzné.
Okrem vlákniny však z malín získate aj iné cenné živiny. Jedna šálka obsahuje aj 54 % odporúčaného denného príjmu vitamínu C či 41 % odporúčaného denného príjmu mangánu. Okrem toho sú významným zdrojom vitamínu D. Obsahujú však aj železo, horčík, meď, tiamín, vápnik, zinok, vitamíny E, A a B6.
Prednosťou malín je aj pomerne veľký obsah antioxidantov, ktoré sú dôležité pre zdravie buniek tým, že bojujú s oxidačným stresom. Ten je spojený s viacerými ochoreniami, vrátane cukrovky, problémami so srdcom či rakovinou. Antioxidanty tiež odďaľujú prejavy starnutia.
A hoci mnoho iných druhov bobuľovitého ovocia – najmä čučoriedky či jahody – je populárnych, ich celkové zdravotné prínosy nie sú také, ako vám poskytnú nedocenené maliny. Vyzdvihované čučoriedky sú skvelým zdrojov rovnakých živín, ale neobsahujú tak veľa vlákniny.
Maliny v tomto smere kraľujú všetkým druhom ovocia, ale žiadne kráľovstvo nefunguje len vďaka kráľovi. Preto je dôležité, aby ste vo svojej strave mali viacero druhov ovocia, aby ste získali všetky potrebné vitamíny a živiny.
Čítať ďalší článok:
Potrebujete len jednoručky a tri dni: Tréning celého tela Zdieľať na Facebooku