InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ktoré ovocie by ste mali konzumovať každý deň?

23. apríla 2021
Ktoré ovocie by ste mali konzumovať každý deň?
Ak by ste mali korunovať ovocie, ktoré je najlepšie z najlepších, potom by to bolo zrejme toto. Tvrdí Kiersten Hickmanová z Eat This, Not That!, ktorá poukazuje na vysokú hodnotu malín.

Myšlienka, že by ste mali vybrať jedno ovocie pred inými je trochu smiešna. Rôzne druhy ovocia majú pre vás najrôznejšie prínosy zo zdravotného hľadiska. Ak by ste však hľadali jedno, ktoré vám toho poskytne najviac, odpoveďou by boli maliny. Prečo? Pretože sú najlepším zdrojom vlákniny zo všetkých druhov ovocia.

Ak budete konzumovať denne jednu šálku malín, získate osem gramov vlákniny, čo je zhruba tretina odporúčanej dennej dávky. Vzhľadom na to, že to pre väčšinu ľudí predstavuje ich bežnú dávku, stojí za to nahradiť banán šálkou malín, ktoré sú chutným doplnkom bieleho jogurtu na raňajky.

Článok pokračuje pod reklamou


Vláknina je dôležitá z viacerých dôvodov. Pomáha vyplavovať z tela toxíny, posilňuje zdravie tráviaceho systému, bojuje proti zápalom a dokonca pomáha udržovať zdravú hmotnosť.

Malinám sa v tomto smere rovnajú už len černice, ich blízke príbuzné.

Okrem vlákniny však z malín získate aj iné cenné živiny. Jedna šálka obsahuje aj 54 % odporúčaného denného príjmu vitamínu C či 41 % odporúčaného denného príjmu mangánu. Okrem toho sú významným zdrojom vitamínu D. Obsahujú však aj železo, horčík, meď, tiamín, vápnik, zinok, vitamíny E, A a B6.

Prednosťou malín je aj pomerne veľký obsah antioxidantov, ktoré sú dôležité pre zdravie buniek tým, že bojujú s oxidačným stresom. Ten je spojený s viacerými ochoreniami, vrátane cukrovky, problémami so srdcom či rakovinou. Antioxidanty tiež odďaľujú prejavy starnutia.

A hoci mnoho iných druhov bobuľovitého ovocia – najmä čučoriedky či jahody – je populárnych, ich celkové zdravotné prínosy nie sú také, ako vám poskytnú nedocenené maliny. Vyzdvihované čučoriedky sú skvelým zdrojov rovnakých živín, ale neobsahujú tak veľa vlákniny.

Maliny v tomto smere kraľujú všetkým druhom ovocia, ale žiadne kráľovstvo nefunguje len vďaka kráľovi. Preto je dôležité, aby ste vo svojej strave mali viacero druhov ovocia, aby ste získali všetky potrebné vitamíny a živiny.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist