InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Podporte si imunitu týmito doplnkami výživy

16. júna 2021
Podporte si imunitu týmito doplnkami výživy
Nenechávajte svoje zdravie na druhej koľaji. Ak chcete dosahovať úspechy vo svete fitness, musíte dbať aj na svoj imunitný systém a posilňovať ho, aby vám choroby nezasiahli do vašej tréningovej snahy.

Chrániť sa pred ochoreniami je dôležité, aby ste si udržali produktivitu, výkonnosť i vhodnú náladu. Intenzívny tréning pritom môže imunitu znižovať, preto musíte byť proaktívni a posilňovať si ju. K tomu vám môžu pomôcť aj nasledujúce doplnky výživy:

Vitamín A – každé tkanivo v ľudskom tele potrebuje tento v tuku rozpustný vitamín, aby sa budovalo a „opravovalo“. Telo je vďaka nemu odolnejšie voči infekciám, pretože stimuluje biele krvinky a zvyšuje aktivitu protilátok.

Článok pokračuje pod reklamou


Vitamíny skupiny B – celý komplex pozostáva z ôsmich vo vode rozpustných vitamínov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri činnosti buniek, nervového systému a produkcii energie. Prínosom je aj bol proti neurálnym zápalom a oxidačnému stresu. Pre zdravý imunitný systém je dôležitý najmä vitamín B6, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri produkcii bielych krviniek a interleukinu 2. Vitamín B12 tiež zohráva úlohu pri produkcii bielych, ale aj červených krviniek. Jeho nedostatok je spojený s oslabeným imunitným systémom.

Vitamín D3 – ide o jeden z najdôležitejších vitamínov pre naši imunitu a zároveň je jednou zo živín, ktoré v najväčšej miere ľudia prijímajú nedostatok. Je nevyhnutný pri metabolizme kostí a minerálov, chráni telo pred infekciami horných dýchacích ciest. Je rozpustný v tukoch a prirodzenými zdrojmi sa získava pomerne ťažko. Preto sa odporúča, najmä v zimných mesiacov, získavať ho vo forme doplnku výživy.

Zinok – tento minerál v sebe skrýva množstvo zdraviu prospešných účinkov. Aktiváciou T-lymfocytov podporuje imunitný systém a jeho responzivitu. Zinok je dôležitý aj pre ľudský vývoj a má svoju úlohu pri ochrane tela pred voľnými radikálmi a zápalmi. Znižuje aj symptómy nádchy a infekcií horných dýchacích ciest, ktorých trvanie dokáže skrátiť.

Glutamín – ide o všestrannú aminokyselinu, ktorá zohráva dôležitú úlohu aj v imunitnom systéme. Využíva sa preto aj pred a po operáciách. Vrcholoví športovci ho užívajú, aby zostali zdraví. Ľudské imunitné bunky ho potrebujú najmä v čase infekcií, ktorých riziko je väčšie u ľudí, ktorí oslabujú svoju imunitu intenzívnym trénovaním. Biele krvinky ho využívajú aj na produkciu cytokínov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist