Globálny trh s bezlepkovými potravinami má hodnotu miliárd dolárov a neustále rastie. Mnohí ľudia sú nútení prestúpiť na bezlepkovú diétu zo zdravotných dôvodov, iní pod vplyvom ľahko sa šíriacich informácií. Mandľová múka sa vyrába z orechov, a tak v nej žiaden lepok nenájdeme. Čo nám však poskytne?
Oproti bežnej múke obsahuje menej sacharidov – 6 gramov na štvrtinu šálky. Má však viac tukov – 15 gramov na štvrtinu šálky. Plusom je, že ide o zdravé tuky. Pri danom množstve vám poskytne aj 6 gramov bielkovín a 3 gramy vlákniny. Obsahuje asi 170 kalórií.
Zatiaľ to s ňou vyzerá dobre a podčiarknu to aj jej prínosy:
1. Kontroluje krvný cukor – cukrovkári a ľudia snažiaci sa schudnúť ocenia, že pre nižší obsah sacharidov a vyšší obsah vlákniny má mandľová múka pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Tiež by mohla pomáhať znižovať hladinu cholesterolu v krvi a prospievať tráviacemu systému.
2. Posilňuje imunitný systém – mandľová múka obsahuje aj vitamín E, čo je antixoidant dôležitý pre fungovanie imunitného systému. Pomáha bunky brániť pred vplyvom voľných radikálov, ktoré môžu viesť až k rakovine. Pomáha tiež obmedzovať infekcie a chrániť zrak.
3. Zlepšuje zdravie srdca – keďže jej konzumácie prispieva k stabilizovaniu krvného cukru a cholesterolu, poteší sa tomu aj vaše srdce. Zdravé tuky pomáhajú k eliminovaniu rizika prejedania sa, ktoré vedie k obezite a tá k väčšej záťaži pre kardiovaskulárny systém. Tiež pomáha redukovať rozvoj povlaku v cievach, ktorý môže viesť až k ich upchatiu.
Odpoveď na našu otázku by tak už mala byť zrejmá. Mandľová múka má veľa pozitívnych vplyvov na naše zdravie, a tak je dobrou voľbou aj pre ľudí, ktorí si chcú vylepšiť svoju stravu bez toho, aby ich trápila celiakia.
Čítať ďalší článok:
Efektívny tréningový plán, ktorý delí telo na dve polovice Zdieľať na Facebooku