Cukor sa nachádza prakticky vo všetkom, čo jete a nemusí to byť nevyhnutné sladké. Nájdeme ho v pečive, dressingoch, slaných krekroch, polotovaroch... Vaším cieľom by malo obmedziť jeho konzumáciu na minimum. Pomôže vám k tomu aj toto:
1. Obmedzte dodatočný cukor – pite čaj bez cukru tak, ako by sa píjavať aj mal. Dajte si pozor na kávu a uvedomte si, že aj „light“ verzie potravín, ako sú dressingy či jogurty, obsahujú dodatočné cukry. Dajte si pozor na ingrediencie, ako sú fruktóza, dextróza, maltóza a podobne. Všetko sú to cukry.
2. Voľte prírodné zdroje – hovoríte si: Čím mám teda sladiť kávu? Skúste prírodné alternatívy, ako je stévia. Aj med, hoci obsahuje cukor, je lepšou alternatívou. Sladkosti zase nahrádzajte ovocím, z ktorého dostanete cennejšie živiny.
3. Nahraďte cukor korením – skúste si chuť jedál vylepšovať namiesto cukru korením. Experimentujte s rôznymi druhmi a nájdite si tie, ktoré vám najviac vyhovujú. Cukor v ovsenej kaši či jogurte vám môžu nahradiť napríklad muškátový oriešok či škorica. Okrem chute obsahujú aj užitočné látky pre vaše zdravie.
4. Prijímajte veľa bielkovín – ak budete konzumovať bielkoviny v každom jedle, hladina cukru v krvi vám nebude tak prudko kolísať a nebudete mať také nutkanie jesť sladké. Navyše, budete aj dlhšie sýti.
5. Prijímajte dostatok kalórií – často chuť na sladké podporujú a ženú do extrému reštrikčné diéty, pri ktorých telo nedostáva dostatočné množstvo kalórií a tak doslova kričí po kalorických jedlách. Keď nejete toho dosť, tak volíte nezdravé a sladké jedlá. Snažte sa tak prijímať dostatok kvalitnej energie.
6. Rozptýľte sa cvičením – okrem toho, že zabudnete na sladké a odsunutie chúťky na vedľajšiu koľaj, urobíte niečo dobré aj pre svoje fyzické a duševné zdravie. Nemusíte pritom cvičiť nijak intenzívne. Stačí aj 15-minútová prechádzka na čerstvom vzduchu.
Čítať ďalší článok:
Štyri známe cviky na chrbát, ktoré môžete vykonávať lepšie Zdieľať na Facebooku