InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Metabolický vek – ako si ho vypočítate a ako znížite?

2. 1. 2022
Metabolický vek – ako si ho vypočítate a ako znížite?
Monitorujete svoje pokroky pri chudnutí a hodnotíte svoje zdravie na základe váhy? Možno by ste to mali zmeniť a zamerať sa namiesto váženia na svoj metabolický vek.

Na základe vášho bazálneho metabolizmu, ktorý vyjadruje množstvo kalórií pálených v pokoji, sa môžete porovnať s priemernou hodnotou ostatných ľudí v rovnakom chronologickom veku. Na základe toho budete vedieť lepšie povedať, akí ste fit, zdraví a silní.

Bazálny metabolizmus má priamy vplyv na vašu hmotnosť – čím vyšší ho máte, tým viac kalórií dokážete spáliť. Ukáže vám teda viac, ako len číslo na váhe.

Článok pokračuje pod reklamou


Dvaja ľudia rovnakého veku môžu mať odlišný metabolický vek v závislosti od toho, aké sú ich cvičebné a stravovacie zvyky. Niekto má zdravý životný štýl, a tak je jeho bazálny metabolizmus vyšší a metabolický vek nižší v porovnaní s niekým, kto žije sedavým spôsobom života.

Práve preto je dôležité svoj metabolický vek znižovať, aby ste zostali zdraví, čím budete starší. Znížiť sa dá niekoľkými kľúčovými spôsobmi:

1. Viac sa hýbte - pohyb by ste mali mať každý deň. Cvičiť v miernej intenzite by ste mali 30 minút päťkrát do týždňa, no mali by ste sa aj pravidelne prechádzať a obmedziť sedenie.

2. Venujte sa posilňovaniu - svaly zvyšujú bazálny metabolizmus, a tak sa ich snažte budovať ideálne aspoň 2-3 razy do týždňa.

3. Kvalitne sa stravujte - jedávajte výživné jedlá, ktoré podporujú vaše zdravie. Snažte sa mať zdravú mikroflóru v tráviacom systéme, a tak jedávajte aj probiotiká.

4. Dostatočne spávajte - mali by ste za noc spať 7-8 hodín, pričom by ste si mali vybudovať pravidelnú rutinu zaspávania a vstávania v rovnakom čase.

Ako vypočítať váš bazálny metabolizmus (BMR), aby ste vedeli, či potrebujete svoj metabolický vek znížiť? Muži BMR vypočítajú takto: 66,47 + (13,75 x váha v kg) + (5,003 x výška v cm) – (6,755 x vek v rokoch). Ženy takto: 655,1 + (9,563 x váha v kg) + (1,850 x výška v cm) – (4,676 x vek v rokoch).

Keď dostanete hodnotu BMR, môžete ju porovnávať s priemernou hodnotou BMR u ľudí v rovnakom veku, ako ste vy, čím zistíte, či potrebujete svoj životný štýl zlepšiť alebo ste na dobrej ceste k dlhšiemu a zdravšiemu životu.

Ak je váš metabolický vek nižší ako ten chronologický, je to pozitívne. Je však nevyhnutné zohľadniť aj iné faktory, akú sú telesná kompozícia, obvod pásu, krvný tlak či efektívnosť spracovania kyslíka.

Metabolický vek neumožňuje zohľadniť tieto rozdielnosti, no môže byť užitočným nástrojom v pochopení toho, či žijeme zdravo alebo by sme mali pridať, aby sme žili zdravšie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist