InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Váha sa vám neustále mení. Prečo je to normálne?

05. júna 2022
Váha sa vám neustále mení. Prečo je to normálne?
Ak sa vážite každé ráno, určite si všimnete, že sa vám váha pohybuje hore-dole. Niekedy sú dôvody na takúto zmenu zrejmé, inokedy nie. Prečo k tomu dochádza?

Ak ste zo dňa na deň pribrali, možno ste toho deň predtým veľa zjedli. Ak ste zase schudli, možno ste cez tréningy vypotili viac vody. Sú však aj iné vcelku normálne dôvody tejto fluktuácie, ktoré by vás nemali frustrovať, ak sa snažíte schudnúť.

Vašu hmotnosť počas dňa ovplyvňujú:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Váha jedla – je zrejmé, že ak zjete veľa jedla, ktoré sa nestihne stráviť, tak sa vo vás jeho hmotnosť zázračne nestratí. Už len samotný príjem vody vám vie hmotnosť zvýšiť vcelku významne.

2. Sacharidy – ak máte radi jedlá bohaté na sacharidy, ako sú ryža či cestoviny, potom sa vám hmotnosť zvyšuje o niečo viac, pretože každý gram sacharidov na seba naviaže tri gramy vody.

3. Sodík – podobne ako sacharidy, aj sodík sa stará o to, že sa v tele uchováva viac vody. Niektorí ľudia sú pritom na sodík citlivejší a vody sa u nich udržiava viac. Ak aj toľko jedlá nesolíte, dajte si pozor na obsah sodíka v spracovaných jedlách.

4. Alkohol – alkohol podporuje vylučovanie tekutín z tela pomocou močenia. A keďže rýchlejšie ubúda vody vo vašom tele, tak sa aj znižuje vaša hmotnosť. Samozrejme, toto sa môže aj zvrtnúť, pretože alkohol podporuje chuť do jedla.

5. Trávenie – čas potrebný na strávenie jedla je rôzny. Taktiež je rôzna hustota vylúčenej stolice, čo sa odzrkadľuje na jej váhe. Čím viac vlákniny budete prijímať, tým bude trávenie rýchlejšie a menej nestrávenej potravy bude zostávať v tele.

6. Cvičenie – pri cvičení sa potíte a strácate tekutiny. Za hodinu cvičenia môže človek prísť potením až o 0,7 až 1,3 litra vody v závislosti od rôznych faktorov. Ak však dodržiavate pitný režim počas cvičenia, mali by ste túto stratu vykompenzovať. Posilňovanie môže spôsobovať aj priberanie, pretože spôsobuje zadržiavanie tekutín v svaloch.

7. Lieky – určité druhy liekov ovplyvňujú hmotnosť človeka. Niektoré zvyšujú chuť do jedla, niektoré zadržiavajú vodu, niektoré ovplyvňujú absorpciu a skladovanie glukózy. To vedie k nárastu hmotnosti.

8. Menštruačný cyklus – väčšina žien pred a počas menštruácie naberie trochu hmotnosti, čo opäť súvisí so zadržiavaním vody. To vyplýva zo zmien u hormónov. Hmotnosť ovplyvňuje aj väčší apetít.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist