Keď máte doma zásobu mrazeného jedla, ktoré je pripravené na spracovanie či priamu konzumáciu, dokážete veľmi rýchlo získať jedlo, ktoré môže byť nutrične výživné a zdravé. Dôležité je vedieť, ako mrazničku využiť efektívne a čím ju zaplniť.
Ovocie
Hoci vám ako na um ako prvé možno prídu maliny, černice, čučoriedky či jahody, nedá sa dať zamraziť len bobuľovité ovocie. Môžete do mrazničky hodiť aj ošúpaný banán, mango či dokonca slivky, broskyne, hrušky a podobne. Niektoré druhy môžete jesť aj samotné, no iné sú vhodnejšie na pečenie či do šejkov. Nevhodné na zmrazovanie sú melóny a citrusové ovocie, ktorých textúra mrazením trpí.Zelenina
Tak ako ovocie, ani zeleniny neprídu mrazením o svoje živiny. Do mrazničky nechcete dávať šalát, kapustu, uhorky, petržlen či reďkovku. Inak však môžete zamraziť široké spektrum druhov zeleniny, počnúc hrachom, kukuricou, mrkvou cez špargľu, baklažán, tekvicu, sladké zemiaky až po brokolicu, karfiol, špenát, kel. Poľahky tak môžete doplniť do jedla vitamíny, minerály i vlákninu.Ryby
Ak potrebujete do stravy dodať bielkoviny, veľmi vhodnou možnosťou sú ryby, ktoré si môžete ponechať v mrazničke ako zálohu. Či už pôjde o tresku, tuniaka alebo lososa, sú dobrým zdrojom bielkovín, ktorý sa pripravuje pomerne rýchlo. Tuniak a losos navyše obsahujú aj významné množstvo omega-3 mastných kyselín.Syr
Kým zeleninu a ryby si ľudia v mrazničke vedia predstaviť, mnohí pochybujú o tom, či do nej patrí aj syr. Záleží od druhu. Veľmi dobre znášajú zamrazenie všetky druhy tvrdého syra, ktoré môžu byť takto skladované šesť až deväť mesiacov vo vzduchotesných obaloch alebo nádobách.Zvyšky
V mrazničke nemusíte mať uskladnené len mäso na neskoršiu prípravu, ale aj celé jedlo, ktorého ste urobil viac, ako sa čakalo. Zvyšky, ktoré si potom už len zohrejete, však nie je dobré skladovať mesiace ani týždne, pretože nie len ich kvalita môže utrpieť, ale môžu vám hroziť aj žalúdočné problémy. Preto sa odporúča zvyšky zjesť do troch až štyroch dní.Čítať ďalší článok:
Napravte bežné chyby pri týchto 5 populárnych cvikoch Zdieľať na Facebooku