InstagramFacebookYoutube
Výživa

7 bežných tvrdení o výžive, ktoré pri chudnutí nefungujú

24. januára 2023
7 bežných tvrdení o výžive, ktoré pri chudnutí nefungujú
Nie je núdza o informácie o tom, ako sa stravovať, keď chceme žiť zdravo a páliť tuky. Medzi nimi sa však nájdu aj tvrdenia, ktoré vášmu procesu nijak nepomôžu. Sedem takých vám prinášame v tomto článku.

Niektoré mýty sú ľahko rozpoznateľné, iné dávajú logiku. Ak však nechcete ohroziť vaše tempo chudnutia, potom si dajte pozor na tieto tvrdenia:

Aby ste spálili tuky, musíte jesť nízkotučnú potravu – diéta založená na nízkom príjme tukov vedie štatisticky k nárastu prípadov srdcovocievnych ochorení i obezity. Často sa tuky totiž nahrádzajú sacharidmi a cukrami, ktoré zvyšujú kalorický príjem.

Článok pokračuje pod reklamou


Umelé sladidlá sú skvelou alternatívou k cukru – hoci nápoje a iné produkty chváliace sa obsahom 0 kalórií alebo 0 gramov cukru sa môžu zdať byť ako lákavá alternatíva, umelé sladidlá paradoxne vedú k väčšiemu nutkaniu jesť cukor a k priberaniu.

Pomôže vynechanie pšenice zo stravy – vzdanie sa obilnín, ktoré obsahujú lepok, pomôže ľuďom s celiakiou alebo citlivosťou na lepok, ale ak nespadáte do tejto kategórie, nepotrebujete ich zo stravy vyradiť. Ukazuje sa, že obilniny môžu byť pri chudnutí prínosné. Samozrejme, ide o celozrnné produkty, z ktorých môžete ťažiť napríklad na tréningoch.

Po siedmej večer už jesť nemôžeme – viera, že večerné jedenie vedie k priberaniu je založená na predpoklade, že sa v noci spomaľuje metabolizmus. V skutočnosti však neexistuje čas, po ktorom by ste nemali jesť. Rozhodujúce je to, čo zjete za celých 24 hodín. Navyše, bielkoviny pred spaním pomáhajú k ľahšiemu udržovaniu alebo budovaniu svalov, čo pomáha váš metabolizmus udržať rýchlejší.

Kalória je kalória a je jedno, odkiaľ ju prijmeme – vedci už dokázali, že záleží na tom, z akého zdroja sú kalórie, ktoré skonzumujete. Rovnaké množstvo kalórií zo spracovaného jedla podporuje naberanie tukov viac ako jedenie jedál s bielkovinami, zeleninou, ovocím či celými zrnami. Ľudia, ktorí prijímali zo stravy viac antioxidantov, chudli rýchlejšie, ako tí, ktorí ich prijímali menej. Obe skupiny pritom prijali rovnaké množstvo kalórií. Tiež platí, že jedlá bohatšie na bielkoviny, podporujú termický efekt a teda aj chudnutie viac, ako jedlá bohaté na sacharidy či tuky.

Cez víkend sa môžeme prejesť – víkend predstavuje 28,6 % vašej týždennej snahy a rýchlo môžete dohnať to, čo ste schudli od pondelka do piatka, ak budete v sobotu i v nedeľu prijímať podstatne viac kalórií. Omnoho lepšie je neupúšťať cez víkendy od svojej diéty. Môžete si dopriať jeden prehrešok v podobe pizze či koláča, ale snažte sa inak jesť zdravo.

Nezáleží na tom, čo jete, ak to jete s mierou – hovorí sa, že môžete jesť čo chcete, ak to budete jesť s mierou. Ak teda budete jesť sladkosti a spracované potraviny v obmedzenom množstva, chudnúť budete stále. Problémom je, že takto sa tá miera môže nakopiť natoľko, že prijmete viac kalórií, ako si myslíte, a chudnutie spomalíte alebo zastavíte. Tieto jedlá totiž obsahujú veľa kalórií bez veľkého výživového prínosu a vďaka tomu vás ani poriadne nenasýtia. Preto by ste si mali dovoliť nanajvýš len jeden malý prehrešok denne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist