InstagramFacebookYoutube
Tréning

Buďte aktívnejší a odolnejší: 5-dňový tréningový program

26. 1. 2023
Buďte aktívnejší a odolnejší: 5-dňový tréningový program
Každý správny chlap by mal byť vo svojom živote aktívny. Urobte pre svoje telo a myseľ službu a zbavte sa pasivity. Zvýšiť vašu aktivitu a vybudovať silné a zdravé telo vám pomôže aj päťdňový tréningový program, ktorý vám v tomto článku prinášame.

Program je vhodný pre každého, kto by sa chcel venovať sústavnému cvičeniu. Je navrhnutý tak, aby ste cvičili len cez pracovný týždeň a cez víkend si užili voľnočasové aktivity a dopriali telu čas na regeneráciu po pracovnom týždni i piatich tréningoch.

Každý tréning treba začať päťminútovým zahrievaním. Pod ním si treba predstaviť kardiovaskulárnu aktivitu v nízkej intenzite. Môžete si zabehať alebo využiť akýkoľvek kardio stroj – stacionárny bicykel, eliptický trenažér, veslársky trenažér a podobne.

Článok pokračuje pod reklamou


Následne už dochádza k samotnému cvičeniu, ktoré vám pomôže vybudovať svalovú hmotu, všeobecnú silu, výbušnosť i kondíciu. Tréningy pozostávajú zo známych cvikov, ktoré sa v drvivej väčšine vykonávajú v štyroch sériách po osem opakovaní. Prestávky medzi sériami sú v rozmedzí minúty až dvoch.

V pondelok absolvujete tlakové cviky zameraná na hornú časť tela, predovšetkým ramená a hrudník. V utorok vršku dáme voľno a precvičíme si nohy a stred tela. V stredu sa zameriame na chrbát, ako aj silu a výbušnosť hornej časti tela. Štvrtkom silový tréning končí, precvičuje sa funkčná sila a nohy.

Zlepšenie kondície môžete čakať od piatku, kedy absolvujete vysoko intenzívny intervalový tréning podľa vlastného výberu v dĺžke 20 minút. Odporúčame začať s dlhšími intervalmi oddychu a dopracovať sa k dlhším intervalom maximálnej práce (napríklad z 20 sekundám práce a 40 sekundám oddychu k 40 sekundám práce a 20 sekundám oddychu).

Deň 1:
Cvik Série Opakovania
Silový výraz z ramien 4 8
Benčpres 4 8
Tlaky nad hlavu 4 8
Tlaky na šikmej lavici s jednoručkami 4 8
Kľuky 4 do zlyhania

Deň 2:
Cvik Série Opakovania
Výskoky na bedňu 4 8
Drepy 4 8
Hip thrust 4 8
Mŕtve ťahy 4 8
Leg press jednou nohou 3 do zlyhania

Deň 3
Cvik Série Opakovania
Silové premiestnenie 4 6
Zhyby 4 6
Príťahy spodnej kladky v sede 4 8
Príťahy veľkej činky k brade 4 8
Hody medicinbalu o zem 4 30 sekúnd

Deň 4
Cvik Série Opakovania
Ťahanie saní 4 20-30 metrov
Čelné drepy 4 8
Drepy na jednej nohe 4 8
Rumunský mŕtvy ťah 4 8
Farmárska chôdza 4 20-30 metrov

Deň 5
Vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT) v dĺžke 20 minút.



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist