InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Ako dlho trvá, kým vitamín D začne v tele účinkovať?

25. januára 2023
Ako dlho trvá, kým vitamín D začne v tele účinkovať?
Nízka hladina vitamínu D zvyšuje riziko zdravotných problémov a dokonca by mohla viesť k predčasnému úmrtiu. Veľmi ľahko sa dá pritom doplniť vo forme doplnku výživy. Ako dlho však trvá, kým začne účinkovať?

Vitamín D udržiava naše kosti silné, naše srdce zdravé a náš imunitný systém odolný. Napriek jeho významu ho však väčšina populácie nemá dostatok. Problémom je, že jeho najlepším zdrojom je slnečné žiarenie a zo stravy sa nezískava ľahko. Väčšinu času pritom trávia „moderní“ ľudia v interiéroch.

Na to, aby ste ho mali dostatok, potrebujete byť na slnku len 20 minút. Cielené opaľovanie by však nemuselo byť najlepším spôsobom, ako si vitamín D doplniť, pretože pri dlhšom vystavení sa slnku môžete nie len riskovať degradáciu tejto živiny v pokožke, ale aj rakovinu kože.

Článok pokračuje pod reklamou


Najlepšie je preto mať stravu bohatú na tučné ryby, vaječné žĺtky, hríby či pečienku. Mnohé potraviny sú oň obohatené a existujú aj voľne dostupné doplnky výživy.

Ak si ako spôsob zaistenia dostatočného príjmu vitamínu D vyberiete suplement, mali by ste uprednostniť vitamín D3, ktorý funguje lepšie a rýchlejšie ako vitamín D2.

Problém by to mohol byť pre vegetariánov a vegánov, keďže vitamín D3 sa vyrába zo živočíšnych zdrojov. Žiadnemu zvieraťu sa však pri výrobe neubližuje. Ak je to aj tak problém, voľte vitamín D2 a informujte sa u doktora, či nebudete potrebovať vyššie dávky.

Čas, za ktorý dosiahnete zdravú úroveň vitamínu D v tele, závisí od mnohých faktorov. Záleží na tom, aká je jeho počiatočná hladina v tele, ako dobre ho viete absorbovať a či nemáte nejaké zdravotné problémy, ktoré absorpciu komplikujú. Čím menej vitamínu D máte na začiatku, tým dlhšie bude trvať, kým bude na vás suplementácia zaberať.

Väčšinou je potrebné ho užívať asi tri mesiace a v ideálnom prípade je potrebné raz za šesť týždňov monitorovať jeho hladinu u doktora alebo v certifikovanom laboratóriu. Niekto cíti zlepšenie už po šiestich týždňoch, niekomu to trvá aj štyri mesiace.

A ako spoznáte, že u vás vitamín D funguje? Ak ste predtým mali symptómy, ako je únava či bolesť kostí, mali by odznieť. Tiež by ste mali pocítiť zlepšenie spánku. A ak by ste to ani nespozorovali, neznamená to, že vitamín D nefunguje. Uistí vás o tom odber krvi.

zdroj: the Healthy


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist