InstagramFacebookYoutube
Výživa

10 spôsobov, ako si poľahky pridať viac vlákniny do stravy

28. 4. 2023
10 spôsobov, ako si poľahky pridať viac vlákniny do stravy
Väčšina ľudí vo svojej strave nemá dostatok vlákniny. Ide pritom o cennú živinu pre zdravie i estetiku tela. Existuje pritom viacero jednoduchých spôsobov, ako si jej príjem v strave zvýšiť.

Vláknina je typ sacharidu, ktorý nájdeme v potravinách rastlinného pôvodu. Je dôležitá pre regulovanie krvného cukru, cholesterolu, telesnej hmotnosti a imunity. Tiež predchádza zápche. Muž by mal denne prijať 38 gramov vlákniny, žena 25 gramov.

Najlepšími zdrojmi vlákniny sú obilniny, ovocie, zelenina či orechy. Výživová poradkyňa Candace Nelsonová uviedla pre magazín Oxygen 10 spôsobov, akými si môžete jej príjem zvýšiť celkom jednoducho:

Článok pokračuje pod reklamou


Pečte s ovocím – urobte si z ovocia pyré a nahraďte ním vo vašich receptoch cukor. Môžete ho pritom nahrádzať v pomere 1:1 bez toho, aby ste prišli o sladkosť.

Pridajte avokádo – jedna tretina stredne veľkého avokáda obsahuje až 3 gramy vlákniny, preto si ho pridajte do omelety, do sendviču alebo do šalátu. V receptoch ním dokonca môžete v pomere 1:1 nahradiť maslo.

Vymeňte ryžu a cestoviny – zvýšiť príjem vlákniny môžete aj tým, že bielu ryžu nahradíte hnedou a biele cestoviny celozrnnými.

Pridajte orechy – orechy (najmä mandle, pistácie, vlašské orechy a pekanové orechy) sú dobrým zdrojom vlákniny, takže si nimi obohaťte ovsenú kašu alebo zmrzlinu. Jesť ich môžete, samozrejme, aj samotné.

Pečte s vlákninou – chcete si upiecť sušienky? Zvýšte ich obsah vlákniny nasekanými orechmi, múku nahraďte ovsenými vločkami alebo do nich pridajte orechové maslo.

Pridajte fazuľu – fazuľa alebo iné druhy strukovín sú bohaté na vlákninu aj bielkoviny. Čím viac ich v strave budete mať, tým lepšie. Sú pritom celkom všestranné.

Vylepšite si raňajky – začnite deň správne a za súčasťou vašich raňajok urobte ovsené vločky a ovocie.

Pridajte semená – polievková lyžica semien bohatých na vlákninu, ako sú ľanové alebo chia semienka, sa ľahko pridá do ovsenej kaše, šalátu či šejku.

Ovocie na desiatu alebo olovrant – jablká, banány aj pomaranče sú druhmi ovocia, ktoré obsahujú významné množstvo vlákniny a sú poľahky prenášateľné a využiteľné na desiatu či olovrant.

Majte po ruke hummus – ideálne podomácky vyrobený hummus môžete využívať ako dip alebo nátierku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist