InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Masážne pištole: Sú prínosom pre výkonnosť a regeneráciu?

11. 6. 2023
Masážne pištole: Sú prínosom pre výkonnosť a regeneráciu?
Po ére penových valcov si v posledných rokoch získali u fyzicky aktívnych jedincov popularitu masážne pištole, ktoré sľubujú efektívnu svalovú regeneráciu a zlepšovanie športovej výkonnosť. Sú v týchto smeroch skutočne účinné?

Odhodlaní cvičenci a mnohí športovci využívajú masážnu pištoľ pred i po tréningu, počas dní voľna a hocikedy, keď pociťujú svalovú bolesť. Efekt vibrácii je ťažké kvantifikovať, no už sa uskutočnilo niekoľko štúdií, ktoré sa snažili preukázať alebo vyvrátiť účinnosť tohto produktu.

Masážna pištoľ a športová výkonnosť

Mnohí ľudia používajú masážnu pištoľ pred tréningovou jednotkou, aby si na ňu pripravili svaly a zvýšili tak svoju výkonnosť. Pravidelné údery vo vysokej frekvencii skutočne zlepšujú prekrvenie cieľovej svalovej skupiny. Vďaka tomu si svaly lepšie pripravíte na tréning, pretože do nich smeruje viac kyslíka a živín.

Článok pokračuje pod reklamou


Otadi a kolektív zistili, že ak si do zahrievania pridáte aj terapiu masážnou pištoľou, znížite vnímanie svalovej únavy počas tréningu, vďaka čomu dokážete cvičiť dlhšie a intenzívnejšie. Lyu a kolektív neskôr preukázali, že vibračnou masážou si efektívne zväčšíte rozsah pohybu, čo môže viesť k efektívnejšej stimulácii precvičovanej svalovej skupiny a tým pádom aj k rýchlejším pokrokom.

Masážna pištoľ a svalová regenerácia

Po docvičení sa masážna pištoľ využíva už ako nástroj, ktorý má podporiť regeneráciu svalov po tréningu. Ľudia sa tým snažia redukovať svalovú bolesť a tuhosť. Hneď niekoľko štúdií ukázalo, že to má význam.

Ak je aj vašim cieľom znížiť svalovicu, mali by ste masážnu pištoľ využívať čo najskôr po docvičení, aby ste obmedzili hromadenie kyseliny mliečnej a toxínov v svaloch. Deň po tréningu zase aplikácia pomôže svaly prekrviť, dostať do nich viac kyslíka a zároveň uvoľniť stuhnuté fascie.

Dlhodobé účinky tohto využitia masážnej pištole budú zachované len vtedy, ak ju budete využívať pravidelne.

Okrem týchto dvoch oblastí môže byť masážna pištoľ prínosom aj pre ľudí, ktorých trápi sciatická bolesť, ktorý vystreľuje od krížov až do nôh, fibromyalgia či potrebujú zlepšiť cirkuláciu krvi. Ak sa používa správne, nie je ani nebezpečná. Samozrejmosťou je, že sa nevyužíva na oblasti, ktoré trápi nejaké poranenie, aby sa váš stav ešte nezhoršil.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist