InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Muži a ženy majú iný ideálny čas na cvičenie

25. 6. 2023
Muži a ženy majú iný ideálny čas na cvičenie
Dalo by sa skonštatovať, že akékoľvek obdobie dňa, počas ktorého sa venujete cvičeniu, je najlepšie. Ak však chcete vyťažiť z cvičenia čo najviac, mali by ste podľa vedcov cvičiť v určitý čas. A zaujímavé je, že tento čas sa líši medzi mužmi a ženami.

Štúdia Paula J. Arciera a kolektívnu z roku 2022 odhalila, že existujú počas dňa obdobia, ktoré sú pre cvičenie vhodnejšie ako iné. Ak chcete spaľovať kalórie, ženy ich spália najviac počas ranného cvičenia, kým muži počas večerného.

Mnoho predošlých štúdií sa zameriavalo len na mužov, no výskum zverejnený v žurnále Hranice fyziológie zapojil do svojej práce 30 zdravých mužov a 26 zdravých žien v aktívnom veku medzi 25 a 55 rokmi, ktorých analyzoval 12 týždňov.

Článok pokračuje pod reklamou


Počas tohto obdobia sa zapojili do rôznych druhov cvičenia, vrátane aeróbneho i anaeróbneho, šprintového i vytrvalostného. Monitorovali sa krvný tlak a hladina telesného tuku. Na začiatku a na konci sa tiež zapísali ukazovatele flexibility, sily a aeróbnej kapacity.

Každá skupina podstúpila rovnaký tréningový plán a mala aj rovnakú stravu. Jedna skupina cvičila o pol deviatej ráno, ďalšia medzi šiestou a ôsmou hodinou večer.

Výsledkami sa vedci dopracovali k záveru, že ženy, ktoré chcú zefektívniť spaľovanie tukov, budovať silu dolnej časti tela a znížiť si krvný tlak, by mali cvičiť ráno. Na druhú stranu, ak chcú zlepšiť silu v svaloch hornej časti tela, vytrvalosť a náladu, mali by cvičiť večer.

Medzitým u mužov neboli rozdiely pri jednotlivých cieľoch významné. Večerný tréning bol vhodnejšou voľbou z hľadiska zníženie krvného tlaku, únavy a stimulácia oxidácie tukových buniek.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist