InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

5 príčin priberania, ktoré nesúvisia s jedlom

8. októbra 2023
5 príčin priberania, ktoré nesúvisia s jedlom
Ak vám ručička na váhe postupne ukazuje viac a viac kilogramov a ste presvedčení o tom, že na chybe nie je vaša strava, existuje stále niekoľko dôvodov, ktoré by priberanie mohli spôsobovať. Pozrime sa na päť z nich.

Strava a fyzická aktivita sa často označujú za dva najväčšie dôvody zmien telesnej hmotnosti človeka. Preto, ak chceme chudnúť, cvičíme častejšie a menej jedávame. Na CNET však poukázali aj na ďalších päť faktorov:

Problémy s hormónmi

Ak ste ženou, za priberaním by mohla stáť aj inzulínová rezistencia, znížená funkcia štítnej žľazy, nízka hladina testosterónu, vysoká hladina estrogénu a zvýšený hladina estrogénu. Hormonálne zmeny, ktoré podporujú aj nárast hmotnosti, spôsobujú niektoré zdravotné problémy, ako endometrióza, myóm, syndróm polycystických ovárií a podobne.

Článok pokračuje pod reklamou


Stres

Stres ovplyvňuje hormóny, preto môže ovplyvniť aj vašu telesnú hmotnosť. Dlhodobý stres v nízkej hladine sa vo významnej miere podpisuje pod priberanie najmä u žien, ktoré ním reagujú na svoja zamestnanie, povinnosti v domácnosti, starostlivosť o deti, rodičov, partnerov. Preto sa treba zamyslieť, či by ste namiesto väčšieho dôrazu na stravu a tréning nemali dbať viac aj na svoje duševné zdravie.

Lieky

Stáva sa pomerne bežne, že za vysvetlením neočakávaného priberania stoja liečivá, ktoré osoba užíva, či už dlhodobo alebo krátkodobo. Mnoho liekov má ako vedľajší účinok priberanie. Ak máte podozrenie, že sa to týka aj viac, pohovorte si o tom so svojím doktorom. Možno existuje riešenie, ktoré by tento vplyv obmedzilo. Typicky priberanie spôsobujú antidepresíva, lieky na cukrovku a krvný tlak.

Starnutie

Ľudia často priberajú aj z dôvodu zvyšujúceho sa veku. Zvyčajne je príčinu spomaľovanie bazálneho metabolizmu. Vaše telo už nepotrebuje toľko kalórií, čo znamená, že keď budete jedávať a cvičiť v rovnakej miere nebudete si udržiavať rovnaký účinok ako pred 20 rokmi. Dá sa to riešiť prispôsobením si svojej diéty a tréningového programu.

Nedostatok spánku

Spánok je tiež jedným z dôvodov, ktoré podporujú priberania. Keď ho máte nedostatok, nebudete v takej miere motivovaní, nebudete mať toľko energiu a ľahšie sa budete odkláňať od vhodnej výživy. Nepodáte dobré výkony v posilňovni a budú vám viac chutiť nezdravé jedlá. Nedostatok spánku môže tiež rozhodiť hormóny, čo tiež zvýši pravdepodobnosť prejedania sa.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist