Vláknina pomáha okrem zlepšenia tráviaceho zdravie aj znižovať riziko srdcovocievnych ochorení, znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, napomáha k chudnutiu a kontrole zdravej hmotnosti a redukuje aj výkyvy energie.
Denne by sme mali prijať 19 až 38 gramov vlákniny, pričom väčšina ľudí tieto odporúčania nedosahuje. Ak si chcete je príjem zvýšiť, zamerajte sa na tieto jedlá, na ktoré poukázali v magazíne Prevention:
Avokádo: na 100 gramov obsahuje 5,6 gramu vlákniny.
Maliny: na 100 gramov obsahujú 6,5 gramu vlákniny.
Tmavá čokoláda: na 100 gramov obsahuje 10,5 gramu vlákniny. Obsah kakaa v čokoláde musí byť minimálne 70 percent.
Strukoviny: na 100 gramov obsahujú približne 10,7 gramu vlákniny.
Mandle: na 100 gramov obsahujú 11 gramov vlákniny.
Cícer: na 100 gramov obsahuje 12,2 gramu vlákniny.
Ovsené vločky: na 100 gramov obsahujú 12,9 gramu vlákniny.
Pukance: na 100 gramov obsahujú až 14,5 gramu vlákniny. Ideálne je však obmedziť množstvo tukov pri ich príprave.
Sušený hrach: na 100 gramov obsahuje až 22,2 gramu vlákniny.
Chia semienka: na 100 gramov obsahuje fantastických 34,4 gramu vlákniny.
Čítať ďalší článok:
Vybudujte veľké paže rýchlo: Efektívny tréning bicepsov a tricepsov Zdieľať na Facebooku