Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb sa takmer polovica dospelých ľudí v Spojených štátoch amerických každým rokom snaží schudnúť. Väčšina to robí tak, že zvýšia príjem ovocia, zeleniny a šalátov, aby odbúravali kilá.
Výskumníci skúmali diéty 116 ľudí vo veku 35 až 58 rokov zo širšej oblasti Pittsburghu, ktorí sa snažili schudnúť. Každý účastník sa rozprával s dietológom, aby diskutovali o tom, čo a kedy majú jesť. Všetko si potom rok zaznamenávali cez aplikáciu a nevynechali pritom ani nápoje. Tiež sa denne vážili a zaznamenávali si svoje cvičenie.
Na konci štúdie sa zistilo, že len každý štvrtý účastník dosiahol osobné skóre v Indexe zdravej výživy zhodné s tým, aké vypočítali odborníci. Zo zvyšku mala väčšina skóre vyššie, ako bolo to od odborníkov – v priemere 67,6 oproti 56,4.
Za dĺžku štúdie si účastníci zlepšili kvalitu svojej výživy len o jeden bod na základe výskumníkmi využitého indexu. Pritom, účastníci si mysleli, že si ho zlepšili o 18 bodov.
„Hoci ľudia vo všeobecnosti vedia, že ovocie a zelenina sú zdravé, no môže tam byť rozpor medzi tým, čo odborníci považujú za zdravú a vybalansovanú diétu, a tým, čo za takú diétu považuje verejnosť,“ skonštatovala autorka štúdie Dr. Jessica Chengová z Harvardovej školy verejného zdravia.
„Ľudia snažiaci sa o chudnutie alebo profesionáli, ktorí pomáhajú ľuďom s chudnutím alebo cieľmi súvisiacimi so stravou, by si mali byť vedomí toho, že je v strave pravdepodobne viac priestoru na zlepšenie ako by mohli očakávať.“
Čítať ďalší článok:
Zbavte sa plochého zadku: Tieto cviky vám pomôžu Zdieľať na Facebooku