InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Ako cvičiť častejšie na každodennej báze?

26. novembra 2023
Ako cvičiť častejšie na každodennej báze?
Je pre vaše telo i dušu dobré, ak sa každý deň cieľavedome venujete fyzickej aktivite. Cvičenie alebo športovanie na každodennej báze však nemusí byť žiaden nepríjemný boj, ak využijete nasledovné tipy.

Cvičenie vám pomáha udržovať zdravú hmotnosť, posilňuje vaše svaly a zlepšuje fyzické (znižuje riziká cukrovky či srdcovocievnych ochorení) i duševné zdravie (zlepšuje spánok, náladu, uvoľňuje). Ako efektívne zapojiť viac cvičenia do vášho života?

Začnite pomaly – nie je dôležité, aby ste cvičili hodiny. Na začiatok postačí aj 20 minút. A potom minimálne 30 minút postačí aj pokročilejším cvičencom. Dobré je absolvovať týždenne aspoň 150 minút aeróbneho tréningu v miernej intenzite. Ďalej by ste sa mali postupne dopracovať k trom až štyrom posilňovacím tréningom.

Článok pokračuje pod reklamou


Vytvorte si rutinu – vytvorte si a upevňujte rutinu, vďaka ktorej si ľahšie vybudujete zvyk každodenného pohybu. Všetko to môže začínať už deň predtým, keď si večer pripravíte tréningový úbor. Následne to pokračuje tým, že sa v stanovený čas prezlečiete a užijete predtrénignové suplementy, prípadne vypijete kávu. Keď tento vzorec budete opakovať dokola, stane sa tento proces pre vás pomaly automatický a cvičenie bude ľahšie.

Spájajte dokopy zvyky – pridajte cvičenie k zvyku, ktorý ste si už vybudovali. Z tejto kombinácie si potom vytvoríte nový zvyk, ktorého súčasťou bude pohyb. Ak máte napríklad vo zvyku každý deň počúvať podcast, pridajte si k nemu beh či prechádzku. Takéto spájanie zvykov môže byť cestou k budovaniu každodennej pohybovej rutiny.

Preferujte cvičenie, ktoré máte radi – nepremáhajte sa s cvičením toho, čo nemáte radi. Ak chcete mať viac pohybu na každodennej báze, vyberajte si cestu najmenšieho odporu. Voľte teda aktivity, ktoré vás bavia, aj keby išlo napríklad len o tancovanie namiesto behu.

Buďte aktívni aj v práci – využite prestávky a každú inú príležitosť na to, aby ste sa rozhýbali. Urobte si pár drepov, prejdite sa, telefonujte a popritom sa prechádzajte po kancelárii. Namiesto výťahu používajte schody, choďte na vzdialenejší záchod a podobne.

Nebuďte na to sami – cvičenie v spoločnosti partnera, rodinného príslušníka, kamaráta, trénera či skupiny ľudí vás bude motivovať k väčšej disciplíne a môže to byť pre vás aj zábavnejšie, ako keby ste cvičili len sami.

Spojte televíziu s cvičením – šliapania na stacionárnom bicykli je nudné. Ak však pravidelne sledujete televíziu, prečo by ste si nemohli spojiť tieto dve veci dokopy? Svoj obľúbený program uvidíte a trochu sa aj rozhýbete bez toho, aby ste to tak veľmi vnímali.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist