Ktoré jedlá a najmä nápoje vplývajú negatívne na vaše zuby, ak ich konzumujete pravidelne?
Tmavo sfarbené ovocie – nie len černice a čučoriedky, ale aj také granátové jablko zanechávajú sfarbujú vaše zuby do tmava. Platí to najmä o ovocí tmavočervenej a tmavo purpurovej farby.
Lízatká, cukríky, sladkosti – obsahujú veľa cukru, ktorému sa potešia baktérie vo vašich ústach, čo môže viesť až k zubnému kazu. Navyše, niektoré obsahujú farbivá, ktoré vedú aj k stmavnutiu zubov.
Mlieko – možno to znie prekvapujúco, ale je to tak. Ak vypijete mlieko večer pred spaním, zostane na vašich zuboch dlhší čas a laktóza v ňom zvýši riziko zubného kazu.
Káva – asi neprekvapí, že káva vedie k zožltnutiu zubov. Jej nadmerný príjem však môže viesť aj k poškodeniu skloviny a zvýšeniu citlivosti zubov. Ak si do nej pridávate cukor, ten zvýši riziko zubného kazu.
Alkohol – pivo či víno obsahujú veľa cukru, ktorý vedie k zubným kazom i poškodeniu zubnej skloviny. Tmavé pivo a červené víno tiež môžu viesť k sfarbeniu zubov, podobne, ako káva.
Ovocné vody – vody ochutené ovocím obsahujú menej cukru, ale zvyčajne veľa kyselín z ovocia. Citrón, grapefruit či pomaranč obsahujú kyseliny, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu.
Zelené smoothies – tieto nápoje môžu byť zdravé, ale vplývajú aj na zuby, ak do nich pridáte aj proteín. Na zuboch sa môže udržiavať povlak a niektoré nápoje obsahujú aj veľa cukru z ovocia, ktorý môže viesť k zubnému kazu.
Tmavé omáčky – omáčky tmavého sfarbenia, ako je sójový omáčka, balzamikový ocot, paradajková omáčka sú známe pre to, že vedú k zožltnutiu zubov. Vysoká kyslosť octov zase môže spôsobiť vytváranie škvŕn na zuboch.
Čítať ďalší článok:
Tréning celého tela: Tri tréningové dni a len jednoručky Zdieľať na Facebooku