InstagramFacebookYoutube
Tréning

Kalistenika pre začiatočníkov a pokročilých: Budujte svaly týmto tréningom

25. 1. 2024
Kalistenika pre začiatočníkov a pokročilých: Budujte svaly týmto tréningom
Určite poznáte kalisteniku, aj keď možno daný pojem nepoznáte. Jednoducho, ide o spôsob cvičenia, pri ktorom sa ako záťaž využíva len váha vášho tela. Je to výborný spôsob, ako si vybudovať vyšportovanú postavu.

Ak chcete budovať svaly bez náčinia, potom si môžete dať súboj s gravitáciou bez ohľadu na to, či s cvičením začínate alebo sa mu už nejaký čas venujete. Kalistenika vám spevní svaly celého tela, no prinesie vám aj väčšiu funkčnú silu, zlepší mobilitu a pružnosť.

Tréning pre začiatočníkov

Ak ste začiatočníkom, možno si chcete vybudovať slušné základy predtým, ako vstúpite do posilňovne. A tie základy môžete budovať aj cvičením s vlastným telom. Príkladom je aj tento tréning, ktorý môžete cvičiť trikrát do týždňa alebo každý druhý deň.

Článok pokračuje pod reklamou


Tento tréning pozostáva z cvikov, ktoré by mal zvládnuť každý začiatočník – ak nebudete schopní vykonávať spočiatku predpísané počty opakovaní, nezúfajte a robte ich toľko, koľko zvládnete. Časom sa zlepšíte.

Postupne absolvujete kľuky (stimulujú hrudník, ramená, tricepsy), drepy (nohy), dosku (stredná časť tela), obrátené príťahy (chrbát, bicepsy), výpady (nohy) a bočnú dosku (stredná časť tela). Cvičí sa kruhovo, čo znamená, že absolvujete jeden cvik za druhým bez prestávky a po poslednom si dáte pauzu na dve minúty. Po nej celý okruh zopakujete ešte raz až dvakrát.

Tréning s vlastnou váhou tela pre začiatočníka
Cvik Opakovania
Kľuky 5-20
Drepy 15-20
Doska (plank) 30 sekúnd
Obrátené príťahy 5-20
Výpady 10-15 každou nohou
Bočná doska 30 sekúnd každou stranou
Zopakujte dva- až trikrát a medzi kolami odpočívajte 2 minúty.

Tréning pre pokročilých

Keď už pre vás nie je problémom rozpis zo začiatočníckeho tréningu a cítite, že potrebuje postúpiť na vyššiu úroveň, potom si môžete upraviť výber cvikov na o niečo zložitejšie a skrátiť dĺžku prestávky medzi okruhy na jednu minútu.

Pokiaľ ide o zmenu cvikov, jej cieľom bude ich skomplikovať. Preto napríklad k drepom a výpadom pridáme výskok. Dosku nahradíme dotýkaním ramien v pozícii dosky a ako ďalší cvik na brucho budeme vykonáva dvíhanie nôh vo vise. Bežné kľuky nahradíme zložitejšími kľukmi na bradlách a chrbát začneme precvičovať zhybmi.

Tréning s vlastnou váhou tela pre pokročilého cvičenca
Cvik Opakovania
Zhyby 5-20
Drepy s výskokom 10-15
Dotýkanie ramien v pozícii dosky 10-15 každou stranou
Kľuky na bradlách 5-20
Výpady s výskokom 10-15 každou nohou
Dvíhanie nôh vo vise 10-15
Zopakujte dva- až trikrát a medzi kolami odpočívajte 1 minútu.



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist