InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Čo u vás môže znížiť riziko demencie? Aj tieto jednoduché aktivity

23. 2. 2024
Čo u vás môže znížiť riziko demencie? Aj tieto jednoduché aktivity
Alzheimerovou chorobou a súvisiacimi demenciami trpia milióny ľudí a výnimkou nie sú ani ľudia do 65 rokov. Počty prípadov sa pritom každým rokom zvyšujú. Ako si riziko rozvoja demencie znížiť?

K dispozícii sú lieky, ktoré môžu spomaliť napredovanie Alzheimerovej choroby alebo potlačiť určité symptómy demencie. Definitívny liek však neexistuje. Demencia však nie je nevyhnutnou súčasťou starnutia.

Mnoho volieb, ktoré robíme v našom životnom štýle, môžu znížiť riziko demencie – udržovanie fyzickej aktivity, udržovanie zdravej hmotnosti, obmedzenie alkoholu, vzdanie sa fajčenia či liečenie vysokého krvného tlaku.

Článok pokračuje pod reklamou


Výskumníci však zistili, že aj mentálne aktivity sú cestou k zníženiu tohto rizika. Štúdia zverejnená v júli 2022 v Žurnále americkej lekárskej asociácie medzi rokmi 2010 až 2020 skúmala viac ako 10 000 Austrálčanov vo veku 70 alebo viac rokov, alebo ľudí hispánskeho, latinského a afroamerického pôvodu vo veku 65 alebo viac rokov.

Na začiatku štúdia všetky subjekty žili bežne mimo opatrovateľských centier a nemali žiadne významné kognitívne problémy ani kardiovaskulárne choroby. V prvom roku si pravidelne zapisovali stretnutia a svoje aktivity. Následne ich pracovníci pravidelne navštevovali.

Pri stanovovaní záverov vedci zohľadnili aj faktory, ako sú vek, pohlavie, rasa, etnicita, vzdelanie, sociálnoekonomický status, konzumácie alkoholu, fajčenie, situácia s bývaním, fyzické aktivity, BMI, zdravotný stav.

Výsledky ukázali, že aj jednoduché aktivity, akú boli návštevy vzdelávacích kurzov, používanie počítača, písanie listov alebo vedenie denníka znížili riziko demencie o 11 percent. Lúštenie krížoviek, skladanie puzzle či hranie hier, kariet alebo šachu znížili riziko o 9 percent.

V menšej miere riziko rozvoja demencie znižovali aj kreatívne aktivity, ako maľovanie či práca s drevom. Tento vplyv sa však týkal hlavne mužov.

Autori štúdie uznali, že u niektorých jedincov sa už na začiatku štúdie mohla objavovať mierna kognitívna porucha. No, aj po vyradení ľudí, u ktorých sa počas prvých troch rokov štúdie rozvinula demencia, platilo, že duševné aktivity znižovali riziko demencie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist