Viaceré druhy sacharidov, najmä z ovocia, zeleniny, strukovín či obilnín, sú zdravé. Jednoduchým rozdielom medzi nimi a tými nezdravými, často spracovanými, je obsah vlákniny. Tie s vyšším obsahom môžu pomôcť k zdravej hmotnosti, k zlepšeniu trávenia či k zníženiu rizika cukrovky druhého typu. Príkladom takýchto sacharidov sú:
Amarant – táto obilnina je bohatá na rastlinné bielkoviny, ktorých obsahuje dvakrát viac ako ryža či kukurica. Má aj protizápalové a antioxidačné účinky.
Avokádo – postrachom v ňom nie je ani vyšší obsah tukov, ktoré sú v tomto prípade zdraviu prospešné. Efektívne vás nasýti, zníži zápaly i krvný tlak.
Bobuľovité ovocie – čučoriedky, černice, brusnice, jahody, hrozno sú plné antioxidantov a vlákniny. Ak by ste si z nich mali vybrať len jeden druh, najlepší profil majú čučoriedky.
Brokolica a karfiol – brokolica obsahuje veľa vody a vlákniny, vďaka čomu vás nasýti a podporí chudnutie. Je však aj zdrojom ďalších cenných živín, ktoré zlepšia váš zdravotný stav. Karfiol obsahuje tiež veľa vlákniny a aj vysoké množstvo vitamínov C a B.
Celozrnné produkty – biele pečivo je nepriateľom chudnutia, no ľahko ho môžete nahradiť celozrnným. To môže znížiť cholesterol a stabilizovať hladinu cukru v krvi. Tiež lepšie nasýti. Podobne sú na tom cestoviny.
Cícer – bez ohľadu na to, ako ho v kuchyni využijete, stabilizuje vám krvný cukor, nasýti a podporí chudnutie. Opäť je to pre vyšší obsah vlákniny.
Cvikla – ľudia, ktorí pravidelne pijú cviklovú šťavu, majú nižší krvný tlak. Zlepšuje prietok krvi a športovú výkonnosť. Obsahuje veľa zdraviu prospešných látok.
Fazuľa – pre vysoký obsah vlákniny je jednou z najlepších volieb na zníženie rizík obezity, cukrovky a srdcovocievnych ochorení. Obsahuje aj bielkoviny a veľmi dobre človeka nasýti.
Grapefruit – toto citrusové ovocie znižuje hladinu zlého cholesterolu a krvný tlak. Štúdie dokonca potvrdili, že podporuje aj chudnutie.
Hnedá ryža – na rozdiel od bielej ryže zvyšuje nasýtenie človeka a redukuje riziko cukrovky druhého typu. Vďačí za to vyššiemu obsahu bielkovín a vlákniny.
Jablká – šupka jablka je bohatá na vlákninu. Toto ovocie je jedno z najzdravších a okrem iného pomáha stabilizovať hladinu cukru, znižuje riziko cukrovky, podporuje chudnutie a upevňuje imunitný systém.
Kiwi – obsahujú veľa vlákniny, vďaka čomu vás nasýtia a znížia hladinu zlého cholesterolu. Obsahujú tiež látky dôležité pre imunitný systém a podporu kvality spánku.
Kôstkové ovocie – čerešne a višne pomáhajú zlepšovať kvalitu spánku a dokonca zohrávajú úlohu pri znižovaní viscerálneho tuku.
Ovsené vločky – obsahujú veľa vlákniny, ktorá dokáže podporiť metabolizmus a obmedziť akumuláciu tukov. Dodávajú vám aj postupnú energiu a znižujú vplyv chronických zápalov.
Paprika – je jedným z najmenej docenených zdrojov vitamínu C a tiež skvelým zdrojom vitamínu A, B6, folátu, vlákniny, vitamínu K, niacínu a tiamínu.
Quinoa – je bezlepková a to preto, že v skutočnosti nie je obilninou, ale semenom. Obsahuje veľa vlákniny, bielkovín, vitamínov B či draslíka.
Ružičková a červená kapusta – majú protizápalové vlastnosti a veľa vitamínov podporujúcich zdravie. Ružičková kapusta tiež chráni bunky od poškodenia DNA, červená kapusta zase obsahuje rovnaké antokyaníny ako čučoriedky.
Sladké zemiaky – sú chutné a zároveň plné vlákniny, vďaka čomu stabilizujú krvný cukor a efektívne vás nasýtia. Sú bohaté aj na karotenoidy.
Šošovica – okrem obsahu vlákniny a bielkovín obsahujú aj draslík, folát, železo a vitamín B1, vďaka čomu je zdravá pre srdce a podporuje aj chudnutie.
Tekvica – okrem veľkej dávky vlákniny vám poskytne aj veľa vitamínu C a karotenoidov, ktoré chránia zrak, srdce a vaše metabolické zdravie.
Čítať ďalší článok:
Akým tréningom spálite najviac kalórií? Prečo? Zdieľať na Facebooku