Hoci sa medzi superpotraviny neradia, sardinky by medzi nimi svoje miesto mať mali. Obsahujú veľa bielkovín a živín, ktoré pomáhajú telo rôznymi spôsobmi:
Sú významným zdrojom bielkovín – pokiaľ ide o bielkoviny, je až prekvapivé, ako veľa ich môžete zo sardiniek získať. Jedna šálka sardiniek obsahuje takmer 39 gramov bielkovín. Sardinky v konzerve sa pritom môžu stať cenovo dostupným a pohodlným zdrojom bielkovín pre tých, čo majú problémy s ich dostatočným príjmom.
Podporujú zdravie srdca – sardinky obsahujú niekoľko živín, ktoré podporujú zdravie srdca. Tými najvýznamnejšími a najlepšie zastúpenými sú omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové účinky a pomáhajú posilniť kardiovaskulárny systém.
Obsahujú veľa železa, ale málo ortuti – veľa ľudí nemá dostatok železa a sardinky sú jeho skvelým zdrojom. Tento minerál telo potrebuje pre rast a rozvoj, ako aj pre tvorbu hemoglobínu. Na druhú stranu, na rozdiel od mnohých iných rýb obsahujú najmenšie množstvo ortuti, pretože jedia iba planktón. Taký tuniak jej obsahuje prinajmenšom 50-krát viac.
Podporia stav vašich kostí – kosti u sardiniek sa dajú jesť a ak ich budete jedávať, pomôžete tým svojim vlastným kostiam. Sú totiž skvelým zdrojom vápnika. Sardinky tiež obsahujú vitamín D a fosfor, ktoré sú zvyšnými dvoma z tria najdôležitejších živín pre zdravie kostí.
Riešia deficit dôležitých vitamínov – veľká skupina ľudí trpí nedostatkom vitamínu D a vitamínov B, ktoré sú veľmi dôležité pre imunitný systém, zdravie mozgu, tvorbu energie, formovanie červených krviniek či redukovanie zlého cholesterolu. Sardinky tieto vitamíny obsahujú vo významnom množstve. Vitamínu B12 dokonca obsahujú na jednu šálku skoro trikrát viac, ako je odporúčané denné množstvo.
Čítať ďalší článok:
Chôdza dozadu môže byť nápomocná. Ako sa jej venovať bezpečne? Zdieľať na Facebooku