InstagramFacebookYoutube
Výživa

Športujete? Potrebujete vápnik. Toto sú jeho najlepšie zdroje

30. apríla 2024
Športujete? Potrebujete vápnik. Toto sú jeho najlepšie zdroje
Človek potrebuje prijímať dostatok vitamínov a minerálov, aby si udržal pevné zdravie a zabezpečil optimálne fungovanie organizmu. Medzi dôležité mikroživiny patrí aj vápnik, ktorý je v ľudskom tele zastúpený najhojnejšie.

Táto skutočnosť však neznamená, že ho nemusíte prijímať zo stravy. Vápniku máme veľa, pretože ho obsahujú kosti. Ak ho nemáme dlhodobo dostatok, môžu oň kosti prichádzať, čo zvyšuje riziko osteoporózy. To však nie je jediné riziko nedostatočného príjmu tohto minerálu.

Prínosy vápnika

Medzi hlavné prínosy vápnika sa radí v prvom rade podporovanie zdravia kostí. Okrem toho je však dôležitý pre prenos signálov cez celé telo. Vďaka nim môžeme vykonávať zautomatizované pohyby, ako je chôdza, alebo nadobudnuté pohyby, akými sú vykonávania rôznych cvikov. Pomáha tiež regulovať tlkot srdca, preto jeho nedostatok nie je dobrý pre kardiovaskulárne zdravie. Znižuje tiež hladinu pH v žalúdku.

Článok pokračuje pod reklamou


Koľko vápnika potrebujete?

Odporúčaný denný príjem vápnika je už dlhodobo pomerne rozporuplnou témou debát odborníkov. Niekde odporúčajú ako minimálnu hranicu pre dospelého človeka 700 mg denne, inde až medzi 1000 a 1300 mg denne. Svetová zdravotnícka organizácia sa drží hranice 400 až 500 mg denne u ľudí vo veku do 65 rokov a pre ženy, ktoré nie sú tehotné.

Zároveň platí, že ani s vápnikom by ste to nemali preháňať. Nadmerný príjem, ktorý spôsobuje problémy je však za normálnych okolností ťažko dosiahnuteľný. Spôsobuje bolesti brucha, únavu, stratu pamäti či depresiu. Dokonca môže spôsobiť to, čomu sa ním snažíme predísť – podporiť osteoporózu. Riziko sa zvyšuje u dávok nad 2 až 3 tisíc mg denne.

Z ktorých jedál získate najviac vápnika?

Dobrou správou je, že vápnik nájdeme v potravinách živočíšneho i rastlinného pôvodu, takže by nemalo byť problémom doplniť si ho zo stravy aj pre vegetariánov či vegánov. Obohatené o vápnik pritom bývajú aj rôzne spracované potraviny v obchodoch.

Zo živočíšnych zdrojov je na čele mlieko, následne mliečne výrobky, ako syry a jogurty. Toto sú aj najčastejšie zdroje, po ktorých ľudia siahajú. A aj najlepšie. Jeden pohár kravského mlieka ráno vám doplní tretinu odporúčaného denného množstva vápnika.

Piť môžete aj vápnikom obohatený džús, ktorý sa môže jeho obsahom vyrovnať aj mlieku. Z prírodných rastlinných zdrojov sú potom na vápnik bohaté kel, mandle, sezamové semená, žerucha. Tiež ide o výrobky zo sóje (tofu) či pečivo.

Pohodlným zdrojom vápnika môže byť, samozrejme, aj doplnok výživy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist