InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Akými 5 spôsobmi sa udržíte aktívni pri starnutí?

26. 5. 2024
Akými 5 spôsobmi sa udržíte aktívni pri starnutí?
Starnutie je proces, ktorý by mnohí chceli zastaviť, ale nedá sa. Čo však urobiť môžete, je zostať fyzicky aktívni, aby ste prejavy tohto procesu obmedzili a oddialili. Čo vás udrží dostatočne aktívnych aj v pokročilom veku?

Fyzická aktivita je veľmi dôležitým aspektom pri prežívaní pokročilého veku v čo najlepšom zdraví a v čo najväčšej pohode. Ak sa nechcete ne staré kolená trápiť viac, ako by bolo potrebné, udržte svoju aktivitu týmito piatimi spôsobmi:

Venujte sa aeróbnemu cvičeniu – aeróbne cvičenie je základom pre udržanie dobrého zdravie v každom veku. Cvičenie, ktoré posilňuje vaše kardiovaskulárne zdravie, by ste mali v miernej intenzite vykonávať asi 150 minút za týždeň. Stačí pritom, ak päťkrát do týždňa venujete 30 minút svižnej chôdzi. Ak by ste chceli robiť niečo intenzívnejšie, ako je behanie, plávanie a podobne, postačí vám 75 minút týždenne. Neuvedomuje si to každý, ale za aeróbne cvičenie sa dá považovať aj upratovanie, tancovanie, turistika či práce v záhrade.

Článok pokračuje pod reklamou


Denne urobte cvik na balans – čím je človek starší, tým väčším problém má s rovnováhou a tým vyššie je riziko pádov s následkami. Preto by ste mali svoju pozornosť zamerať aj na posilňovanie balansu. Každý deň by ste mali robiť aktivity, ktoré ho podporujú. Najjednoduchším príkladom je obyčajný stoj na jednej nohe. Náročnosť môžete zvýšiť tým, že tou druhou budete hýbať do strany sem a tam.

Posilňujte si svaly – ako už bolo napísané, starší vek zvyšuje riziko pádov. Preto je vhodné, aby ste boli odolnejší. A to dosiahnete tým, že sa budete venovať posilňovaniu. To vám pomôže aj s bežnými aktivitami, ako je sťahovanie vecí či nesenie nákupu. Stačí pritom venovať sa cvikom s vlastnou váhou tela, ako sú kľuky, skracovačky a drepy.

Jedzte s rozumom – aj zmeny v stave môžu mať veľký vplyv na udržanie aktivity v pokročilom veku. Zvýšiť by ste mali príjem ovocia a zeleniny, nebáť sa olivového oleja a jesť dostatok bielkovín z kuracieho mäsa a rýb. K zlepšeniu energie vám pomôžu komplexné sacharidy z celozrnných produktov, orechy či strukoviny. Telo potrebuje aj viac vody a menej alkoholu.

Trávte čas vonku v spoločnosti – hovorí sa, že smiech je najlepšia medicína, a preto by ste mali tráviť čas s ľuďmi, ktorí vám pozitívnu náladu privodzujú. Najlepšie je vybrať sa s nimi na čerstvý vzduch, či už na prechádzku alebo si sadnúť niekde na lavičku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist