InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Ako dlho by ste mali oddychovať medzi sériami?

Autorka: Lucka  /   25. 5. 2024
Ako dlho by ste mali oddychovať medzi sériami?
Niektorí ľudia vedia, koľko sekúnd alebo minút majú počas tréningu oddychovať medzi jednotlivými sériami. Ostatní sa väčšinou držia toho, čo im vyhovuje. Aký čas prestávky medzi sériami je však skutočne optimálny?

Čas venovaný oddychu medzi sériami jednotlivých cvikov by mal byť založený na vašich cieľoch. Aby ste maximalizovali svoje výsledky, musíte to brať – ako prakticky všetky aspekty fitness života – vedecky. A tak sa na túto otázku pozrel aj Brad Schoenfeld z FitnessRx.

Ten jednotlivé princípy rozdelil na základe toho, aké by mohli byť vaše ciele. Čo teda bude pre vás optimálne, aby ste dosiahli maximum?

Článok pokračuje pod reklamou


Ak chcete schudnúť:
Ak chcete maximalizovať spaľovanie tukov, tak by ste prestávku medzi sériami mali skracovať na minimum. Optimálne by nemala byť dlhšia ako 30 sekúnd. To pomáha vášmu tréningu dodať aeróbny charakter a tým urýchliť spaľovanie tukov. Tiež to však vedie k väčšej konzumácii kyslíka po tréningu, vďaka čomu sa tuky pália efektívnejšie aj niekoľko hodín po docvičení. Kratšie prestávky však obmedzujú vašu silu a nie sú najlepšie, ak chcete aj budovať svaly.

Ak chcete nabrať nové svaly:
Ak je vaším cieľom maximalizácia svalových prírastkov, potom by ste mali medzi sériami odpočívať 60-90 sekúnd. To svalom umožní dostatočne sa pripraviť na ďalšiu sériu s využívaním pomerne ťažkých váh a zároveň podporí vyplavovanie anabolických hormónov, ktoré vedú k rastu svalovej hmoty – najmä rastového hormónu a testosterónu.

Ak chcete budovať silu:
Prestávky medi sériami sa významne predlžujú, ak chcete budovať maximálnu silu. V tomto prípade by ste mali oddychovať tri až päť minút, aby ste sa uistili, že svaly budú kompletne zotavené z predošlej série a aby ste v tej ďalšej dokázali zdvihnúť čo najväčšiu možnú váhu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist