Jesenné druhy zeleniny chutia na jeseň lepšie a majú aj viac živín, vďaka čomu majú najväčší potenciál potešiť vaše chúťky i posilniť vaše zdravie. Sú plné vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov, znižujú riziko srdcovocievnych ochorení i rakoviny a rovnako dobré sú aj tie, ktoré nájdete v obchode mrazené alebo v plechovke.
Akými troma spôsobmi si ich užijete v najväčšej miere? Poukázala na ne Sara Haasová z magazínu Shape.
Konzumujte ich čerstvé a surové
Keď je vonku chladno, automaticky si myslíme, že zeleninu treba tepelne spracovať. V tomto však neexistujú žiadne pravidlá a môžete ju jesť aj surovú. Vďaka tomu nebudete zabíjať čas prípravou a bude to pre vás celé pohodlnejšie. Dokonca by ste mohli skúsiť nechať šupku na mrkve či zemiakoch, len ich poriadne očistiť. Prijmete tak viac cenných živín. Taktiež sa to vyplatí finančne, ak by ste pre svoju pohodlnosť v inom prípade volili predpripravené nasekané balené alebo mrazené produkty v obchodoch, ktoré s typicky drahšie ako samotný kus zeleniny. Oživiť si surovú zeleninu môžete rôznymi omáčkami alebo orechovými nátierkami.
Opečte ich
Nič nepokazíte, ak si zeleninu orestujete alebo upečiete. Neviete, čo robiť so svojou zeleninou? Nakrájajte ju na kúsky, vložte do pekáča, premiešajte ju s olivovým olejom, dochuťte soľou a korením a nechajte piecť. Pečenie alebo grilovanie zeleniny jej dodá novú chuť a môžete si ju vychutnať aj pekne teplú počas večerov, kedy už stupne pomaly klesajú.
Dochuťte si ich správnym korením
Pozrite sa do svojej komory, či nenájdete niečo, čím by ste jesennej zelenine mohli ešte dodať chuť. Teplé korenia sa dokonalo hodia k tekvici či koreňovej zelenine. Drvená škorica, zázvor, muškátový oriešok, kardámon a podobné korenia sú aj plné antioxidantov, ktoré vám posilnia zdravie v období bohatom na vírusové ochorenia. Chuť však môžu dodať aj olivový olej či troška rozdrvených pistácií alebo vlašských orechov. To prospeje aj vášmu srdcu.
Čítať ďalší článok:
Tréning fitness modela (26. časť) – Brandon Hendrickson a tréning hrudníka Zdieľať na Facebooku