InstagramFacebookYoutube
Výživa

Tri spôsoby, ako si užiť jesennú zeleninu čo najviac

27. 9. 2024
Tri spôsoby, ako si užiť jesennú zeleninu čo najviac
Zmena farby listov na stromoch je známkou toho, že je tu jeseň. Matka príroda nám počas tohto obdobia ponúka niekoľko sezónnych druhov zeleniny, ktoré podporia kvalitu našej výživy. Ako ich využiť v nasledujúcich mesiacoch, aby sme si posilnili imunitu pred chladnou zimou?

Jesenné druhy zeleniny chutia na jeseň lepšie a majú aj viac živín, vďaka čomu majú najväčší potenciál potešiť vaše chúťky i posilniť vaše zdravie. Sú plné vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov, znižujú riziko srdcovocievnych ochorení i rakoviny a rovnako dobré sú aj tie, ktoré nájdete v obchode mrazené alebo v plechovke.

Akými troma spôsobmi si ich užijete v najväčšej miere? Poukázala na ne Sara Haasová z magazínu Shape.

Článok pokračuje pod reklamou


Konzumujte ich čerstvé a surové
Keď je vonku chladno, automaticky si myslíme, že zeleninu treba tepelne spracovať. V tomto však neexistujú žiadne pravidlá a môžete ju jesť aj surovú. Vďaka tomu nebudete zabíjať čas prípravou a bude to pre vás celé pohodlnejšie. Dokonca by ste mohli skúsiť nechať šupku na mrkve či zemiakoch, len ich poriadne očistiť. Prijmete tak viac cenných živín. Taktiež sa to vyplatí finančne, ak by ste pre svoju pohodlnosť v inom prípade volili predpripravené nasekané balené alebo mrazené produkty v obchodoch, ktoré s typicky drahšie ako samotný kus zeleniny. Oživiť si surovú zeleninu môžete rôznymi omáčkami alebo orechovými nátierkami.

Opečte ich
Nič nepokazíte, ak si zeleninu orestujete alebo upečiete. Neviete, čo robiť so svojou zeleninou? Nakrájajte ju na kúsky, vložte do pekáča, premiešajte ju s olivovým olejom, dochuťte soľou a korením a nechajte piecť. Pečenie alebo grilovanie zeleniny jej dodá novú chuť a môžete si ju vychutnať aj pekne teplú počas večerov, kedy už stupne pomaly klesajú.

Dochuťte si ich správnym korením
Pozrite sa do svojej komory, či nenájdete niečo, čím by ste jesennej zelenine mohli ešte dodať chuť. Teplé korenia sa dokonalo hodia k tekvici či koreňovej zelenine. Drvená škorica, zázvor, muškátový oriešok, kardámon a podobné korenia sú aj plné antioxidantov, ktoré vám posilnia zdravie v období bohatom na vírusové ochorenia. Chuť však môžu dodať aj olivový olej či troška rozdrvených pistácií alebo vlašských orechov. To prospeje aj vášmu srdcu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2025 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist