Vláknina je druh sacharidu, ktorý sa plne nerozkladá počas trávenie. Nachádza sa v rastlinných potravinách, pričom poznáme dva druhy. Rozpustná spomaľuje trávenie, vďaka čomu je pod väčšou kontrolou hladina cholesterolu a cukru v krvi. Nerozpustná zase podporuje pravidelné vyprázdňovanie.
Dospelý človek by mal denne prijať aspoň 25 až 30 gramov vlákniny. Potom sa môže tešiť z nasledujúcich prínosov, na ktoré poukázali na Eat This, Not That!:
Budete sýtejší – s menším množstvom jedla sa dokážete zasýtiť vo väčšej miere a na dlhší čas. Spomaľuje sa trávenie, vďaka čomu sa hlad ozve neskôr.
Zlepší sa zdravie vašej mikroflóry – pre predchádzanie ochorení a zachovanie celkového blaha je dôležité mať zdravé črevá a žalúdok. K tomu pomáha aj vláknina, ktorej trávenie vytvára zdroje energie pre žalúdočné bunky a je spojené s pestrejšou žalúdočnou mikroflórou.
Budete chodiť na záchod pravidelne – ak máte problémy a trápi vás zápcha, riešením by mohlo byť zvýšenie príjmu vlákniny. Tá napomáha k zmäkčovaniu stolice, ktorá potom prechádza črevami plynulejšie.
Zlepší sa váš metabolizmus – vedci zistili, že užívanie jedál bohatých na vlákninu bolo spojené s rýchlejším metabolizmom oproti kontrolnej skupine.
Pomôže s chudnutím – zrýchlením metabolizmu a lepším nasýtením prispieva vláknina k lepšej kontrole telesnej hmotnosti. Ľahšie sa vám tak chudne alebo udržuje zdravá hmotnosť. Napomáha k tomu ja zdravšia mikroflóra.
Môžete mať nižší cholesterol – vláknina dokáže obmedziť hladinu zlého cholesterolu. V tomto prípade ide najmä o rozpustnú vlákninu, pričom pozitívny efekt v tomto smere má už 5 až 10 gramov denne.
Môžete mať menej zápalov – vedci zistili, že strava bohatá na vlákninu má potenciál redukovať chronické zápaly v tele, ktoré prispievajú k ochoreniam, ako sú cukrovka, Alzheimerova choroba, artritída či srdcovocievne poruchy.
Budete mať pod kontrolou krvný cukor –vláknina nie je trávená rovnako ako ostatné sacharidy, vďaka čomu sa prechádza rapídnym zmenám v hladine krvného cukru, ktoré môžu spôsobovať zvýšenie chute do jedla či pokles energie.
Zníži sa riziko srdcovocievnych ochorení – viacero štúdií ukázalo, že strava bohatá na vlákninu, redukuje riziko srdcovocievnych ochorení v akomkoľvek veku človeka. Faktorom pri týchto ochoreniach sú aj cholesterol a chronické zápaly, ktoré vláknina potláča.
Môže sa vám predĺžiť život – keď si zopakujeme všetky predošlé prínosy, tak asi nikoho neprekvapí, že vláknina tiež môže predlžiť človeku život. Znižuje sa riziko predčasnej smrti, obmedzuje sa množstvo ochorení, vrátane rizika rakoviny.
Čítať ďalší článok:
5 tipov, ktoré vám pomôžu vybudovať väčšie nohy Zdieľať na Facebooku