InstagramFacebookYoutube
Výživa

Tvaroh sa hodí pred spaním, no nie je len pre športovcov

21. augusta 2020
Tvaroh sa hodí pred spaním, no nie je len pre športovcov
Tvaroh má v obľube veľa ľudí, ale svoju popularitu získal hlavne medzi kulturistami a športovcami. Je to veľmi dobrý zdroj pomalých bielkovín, ktorý sa často konzumuje pred spaním. Svojím zložením však má prínos pre výživu takmer každého človeka.

Tvaroh je mliečnym výrobkom, ktorý je obvykle tuhšej konzistencie a bielej farby. vytvára sa zrážaním kazeínu, jednej zo základných mliečnych bielkovín. Pre rôzny obsah tuku sa delí na plnotučný, nízkotučný alebo plne odtučnený.

Nutričný profil tvarohu

Svoje významné postavenie u aktívne žijúcich ľudí si tvaroh získal hlavne vďaka vysokému obsahu bielkovín a vápnika. Naopak, obsahuje minimum sacharidov. Obsah tuku závisí od jeho druhu, a preto aj kolíše jeho energetická hodnota. Odtučnený má pri 100 gramoch len 71 kalórií, tučný 180. Nasýtené tuky a cholesterol sú obsiahnuté minimálne. Obsahuje ale množstvo omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

Článok pokračuje pod reklamou


Okrem požehnaného množstva bielkovín však môžeme v tvarohu nájsť aj iné prospešné látky. Z vitamínov sú to predovšetkým B6 a B12, no nechýbajú ani A,C, D, E a K. Z minerálov obsahuje draslík, vápnik, meď, zinok, horčík, mangán, fosfor či selén. Nepoteší však, že obsahuje relatívne dosť sodíka.

Výhody konzumácie tvarohu

Nízkotučný tvaroh je vhodný aj pre tehotné ženy, ktoré majú tendenciu nadmerne priberať. Hodí sa aj starším ženám, pretože znižuje riziko osteoporózy. Tučný sa zase hodí pre ľudí s podvýživou. Celkovo má tvaroch schopnosť znižovať zlý cholesterol v krvi.

Tvaroh je potravina veľmi vhodná pre ľudí, ktorí sa snažia vybudovať svalovú hmotu. Stimuluje rastové hormóny a ide o zdroj pomalých bielkovín, ktoré sa vstrebávajú dlhšiu dobu, a preto je vhodný na konzumáciu pred spaním. V nízkotučnej verzii je vhodný aj do diéty zameranej na chudnutie. Dokonca potlačuje chuť do jedla.

Výhodou tvarohu je skutočnosť, že sa dá rôzne upravovať, a tak ho môžete jesť na slano i na sladko. Môžete ho jesť zvlášť alebo pridávať k iným jedlám, či vytvárať z neho rôzne krémy. Zo svojej nutričnej hodnoty výrazne nestratí ani pri tepelnej úprave.

Letný režim, pôvodne z 14.03.2014.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist