Tvaroh je mliečnym výrobkom, ktorý je obvykle tuhšej konzistencie a bielej farby. vytvára sa zrážaním kazeínu, jednej zo základných mliečnych bielkovín. Pre rôzny obsah tuku sa delí na plnotučný, nízkotučný alebo plne odtučnený.
Nutričný profil tvarohu
Svoje významné postavenie u aktívne žijúcich ľudí si tvaroh získal hlavne vďaka vysokému obsahu bielkovín a vápnika. Naopak, obsahuje minimum sacharidov. Obsah tuku závisí od jeho druhu, a preto aj kolíše jeho energetická hodnota. Odtučnený má pri 100 gramoch len 71 kalórií, tučný 180. Nasýtené tuky a cholesterol sú obsiahnuté minimálne. Obsahuje ale množstvo omega-3 a omega-6 mastných kyselín.Okrem požehnaného množstva bielkovín však môžeme v tvarohu nájsť aj iné prospešné látky. Z vitamínov sú to predovšetkým B6 a B12, no nechýbajú ani A,C, D, E a K. Z minerálov obsahuje draslík, vápnik, meď, zinok, horčík, mangán, fosfor či selén. Nepoteší však, že obsahuje relatívne dosť sodíka.
Výhody konzumácie tvarohu
Nízkotučný tvaroh je vhodný aj pre tehotné ženy, ktoré majú tendenciu nadmerne priberať. Hodí sa aj starším ženám, pretože znižuje riziko osteoporózy. Tučný sa zase hodí pre ľudí s podvýživou. Celkovo má tvaroch schopnosť znižovať zlý cholesterol v krvi.Tvaroh je potravina veľmi vhodná pre ľudí, ktorí sa snažia vybudovať svalovú hmotu. Stimuluje rastové hormóny a ide o zdroj pomalých bielkovín, ktoré sa vstrebávajú dlhšiu dobu, a preto je vhodný na konzumáciu pred spaním. V nízkotučnej verzii je vhodný aj do diéty zameranej na chudnutie. Dokonca potlačuje chuť do jedla.
Výhodou tvarohu je skutočnosť, že sa dá rôzne upravovať, a tak ho môžete jesť na slano i na sladko. Môžete ho jesť zvlášť alebo pridávať k iným jedlám, či vytvárať z neho rôzne krémy. Zo svojej nutričnej hodnoty výrazne nestratí ani pri tepelnej úprave.
Letný režim, pôvodne z 14.03.2014.
Čítať ďalší článok:
Cvičiť doma efektívne môžete aj s párom jednoručiek