Pravdepodobnosť, že osoba stravujúca sa aspoň podľa ako-takých zásad zdravej výživy, má nedostatok draslíka je malá, pretože sa do tela dostáva zo zdrojov ako sú ovocie, zelenina či ryby. Predsa však môže k jeho nedostatku, môže viesť niekoľko faktorov, ako choroby, náročná fyzická práca, fajčenie či alkohol. Ak ho však budete mať dostatok, budete z neho čerpať mnoho výhod.
Výhody dostatočného príjmu draslíka
1. Posilňuje zdravie srdca a obličiek - draslík za zasluhuje o to, že srdce beží hladko. Takisto pomáha aj k lepšiemu krvnému tlaku a znižuje pravdepodobnosť srdcovocievnych ochorení. Okrem srdca z neho majú prospech aj obličky, ktorým pomáha zbavovať sa odpadu. Môže im však aj komplikovať život, pretože zefektívňuje prijímanie vápnika.2. Chráni pred mŕtvicou a zbavuje sa stresu - dostatočný príjem draslíka vplýva pozitívne aj na mozog. Okrem toho, že zlepšuje pamäť a koncentráciu, je účinný aj ako nástroj boja proti mozgovej mŕtvici. Navyše, má aj upokojujúce vlastnosti, a tak stimulovaním rôznych hormónov bojuje aj proti stresu, úzkosti a dokonca bolestiam hlavy.
3. Ovplyvňuje metabolizmus a rovnováhu tekutín - draslík ako jeden zo základných minerálov ovplyvňuje aj chod metabolizmu, keď sa podieľa na premene bielkovín, sacharidov a tukov na energiu. Takisto sa stará o zachovanie optimálnej hladiny tekutín v tele. Stará sa o to, aby voda bola v tých častiach tela, ktorú ju potrebujú.
4. Podporuje fungovanie svalov - draslík je predpokladom správneho fungovania svalov, vrátane srdca. Zohráva podstatnú úlohu pri ich kontrakciách a je nevyhnutný aj pre ich regeneráciu, teda aj získavanie objemu svalov a sily. S jeho dostatkom sa znižuje pravdepodobnosť kŕčov alebo rýchleho svalového vyčerpania. Takisto pozitívne vplýva na zdravie kostí.
5. Zabezpečuje správne fungovanie nervov - podobne ako pri svaloch, aj pri nervovej sústave je draslík nevyhnutný. Podporuje efektívnejšie prepojenie jednotlivých svalových skupín, ako aj efektívnejší presun nervových signálov.
Kde nájdeme najviac draslíka?
Ako už bolo spomenuté, veľmi dobrými zdrojmi draslíka sú rôzne druhy ovocia, zeleniny a ryby. Z druhov mäsa to je potom aj hydina a zo živočíšnych zdrojov aj mliečne výrobky. Nájdeme ho dosť aj v najrôznejších druhoch orechov.Spomedzi zeleniny ako prvé napadnú človeku zemiaky, ale bohaté na draslík sú aj strukoviny či brokolica a zelená listová zelenina. Spomedzi ovocia sú to banány, avokáda či sušené marhule. V lese zase môžete nájsť veľmi dobrý zdroj vo forme hríbov (ideálne sušených). ?
Čítať ďalší článok:
Tréning hokejistu: Ako zrýchliť korčuľovanie mimo ľadu? Zdieľať na Facebooku