InstagramFacebookYoutube
Výživa

Vitamín K – zabudnutý vitamín s cennými vlastnosťami

05. decembra 2014
Vitamín K – zabudnutý vitamín s cennými vlastnosťami
Bol objavený v prvej polovici 20. storočia a má nesmierne vlastnosti, ktoré sú cenné aj pre ľudský život. Napriek tomu sa na desaťročia dostal do zabudnutia. V posledných rokoch sa význam vitamínu K zvyšuje a vy by ste mali tiež o ňom niečo vedieť.

Ide o vitamín rozpustný v tukoch, ktorý sa vyskytuje v troch formách – K1 (fylochinón), K2 (menachinón) a K3 (menadión). Prvé dve formy sú prirodzené, tretia syntetická a je využívaná len pre kŕmenie zvierat. Bol objavený v roku 1930 v Dánsku a jeho najväčší význam je v súvislosti so zdravím pečene a zrážanlivosťou krvi.

Prospešné účinky vitamínu K

Vitamín K je nevyhnutný pre zrážanie krvi a znižuje riziko osteoporózy tým, že podporuje zdravie kostí a zubov. V spolupráci s vitamínom D tvoria silnú dvojku pri podporovaní hustoty kostí. Podporuje aj vstrebávanie vápnika.

Článok pokračuje pod reklamou


Pozitívne vplýva na srdcovocievne zdravie a je preukázané, že podporuje správnosť funkcie pečene. Chráni pokožku, znižuje riziká Alzheimerovej choroby, cukrovky a spomaľuje starnutie. Povzbudivé je, že ničí niektoré typy rakovinové bunky. Znižuje riziko hlavne rakoviny pľúc, prostaty, prsníkov a pečene.

Zdroje vitamínu K

Fermentované jedla majú typicky najväčší obsah vitamínu K. Príkladom je natto, ku ktorému sa ostatné zdroje nepribližujú. Za bohaté sa dajú ale označiť aj bežnejšie zdroje, ako je tmavá zelená listová zelenina, ako špenát, kel či šalát. Veľa ho nájdete aj v brokolici, kapuste, petržlene, fazuli a sóji.

Veľa vitamínu K nájdeme aj v obilninách (raž, ovos, pšenica), pŕhľave, vajciach a dokonca v zelenom čaji. Medzi dobré zdroje sa radia aj hovädzie či kuracie pečienky, tmavé morčacie mäso a jahňacina.

Čo spôsobuje nedostatok a nadbytok vitamínu K?

Vitamínu K nepotrebujete prijať veľa. Napriek tomu, že niekde sa uvádza odporúčaná denná dávka vyššia, väčšina odborníkov odporúča prijímať denne 1 mcg na kilogram hmotnosti jedinca. Zvýšený príjem by mal nastať pri užívaní antibiotík.

Pri nedostatku vitamínu K sa môžu objaviť príznaky ako krvácanie z nosa, zrážanie krvi a pokles počtu krvných doštičiek. Rizikovými skupinami sú hlavne novorodenci, ženy po menopauze, ľudia s problémami s pečeňou alebo absorpcie tuku. Takisto je dôležité zvýšiť príjem pri užívaní liekov pôsobiacich antagonisticky.

Nadbytok vitamínu K je veľmi zriedkavý, pretože telo si ho vytvára len v potrebnom množstve. K predávkovaniu dochádza až pri veľmi extrémnych dávkach vyšších ako 600 mg. Vtedy sa prejavuje horúčkou, nechutenstvom, kožnými problémami a potením.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist