O tom, že by mohla byť čokoláda prospešná pri chudnutí sa hovorí už dlho. Teraz nový výskum potvrdil, že podporuje spaľovanie tukov, ak si vyberiete tmavú čokoládu a zjete ju v rozumnom množstve. Také množstvo by však mohlo stačiť na to, aby ste potešili aj svoje chuťové poháriky.
Vedci zistili, že určitý príjem čokolády napomáha k odbúravaniu tukov a zároveň pôsobí na endorfíny, vďaka čomu budete mať aj lepšiu náladu a zrejme aj väčšiu chuť cvičiť. Takisto predchádza srdcovocievnym ochoreniam.
Nie každý druh čokolády má prospešné účinky. Pod tmavou sa rozumie taká čokoláda, ktorá má minimálne 70% podiel kakaa. Ideálne by mala obsahovať až 80 % kakaa, ktoré je za tieto účinky zodpovedné. Z nej by ste mali zjesť nanajvýš 40 gramov.
Pri jej konzumácii je však dôležité splniť aj ďalšie dve podmienky, ktoré sa jej priamo netýkajú – musíte pravidelne cvičiť a mať diétu založenú na nižšom príjme kalórií. Ak však chudnete, to by malo byť samozrejmosťou.
Pre neškodnú konzumáciu a prevenciu pred „katastrofou“ (skonzumovaním väčšieho množstva) by ste tiež mali vhodne naplánovať príjem čokolády. Mali by ste poznať svoju slabinu, kedy ste najviac schopní podľahnúť pokušeniu a namiesto 40 gramov zjesť celé balenie.
Ideálne by ste mali mať tiež čokoládu naporciovanú tak, aby bolo denne k dispozícii len maximálne množstvo. Nedávajte si na oči celú tablu čokolády, ak viete, že máte tendenciu nezastaviť sa, kým nie je úplne skonzumovaná.
Čítať ďalší článok:
Kreatín dokáže zvýšiť hladinu testosterónu Zdieľať na Facebooku