InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Ako sa prestať porovnávať s ostatnými?

27. augusta 2023
Ako sa prestať porovnávať s ostatnými?
Jedným z hlavných spôsobov, ako začať žiť šťastný život je odbremeniť sa od ťarchy porovnávania sa s inými osobami. Pri cvičení to platí dvojnásobne. Ak totiž z tejto pasce neuniknete, nikdy neotvoríte brány k šťastnému a naplnenému životu.

Ľudia, ktorí sa porovnávajú s ostatnými, sú výrazne menej šťastní, ako tí, ktorí maximálne porovnávajú seba so sebou. Ak sa snažíte zmeniť svoju postavu, nemôžete sa porovnávať s inou osobou, nemôžete začať súťažiť proti svojmu susedovi, kolegovi či niekomu známemu. Musíte v prvom rade súťažiť sami so sebou.

Keď sa budete porovnávať s inými, nikdy nebudete žiť naplnený život, pretože budete odkázaní na hon za napodobnením či prekonaním danej osoby. Nebudete sa mať radi a klesne aj potenciál vášho sebavedomia a šťastia.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak uvidíte niekoho so skvelou postavou, určite vás nepoteší, ak vy máte od nej ďaleko. Porovnávanie spôsobí len zlé pocity. Budete cítiť, že nie ste dostatočné dobrí, že nemáte hodnotu a že druhí si o vás budú myslieť čosi menej. Náladu to môže pokaziť aj ľuďom, ktorí sú zvyčajne veselí.

Ako sa teda prestať porovnávať s ostatnými?

V prvom rade si musíte uvedomiť, že nepoznáte celý príbeh. Vidíte len to, čo vám ľudia ukazujú. To, že je niekto krajší alebo že je bohatší, neznamená, že jeho život je lepší ako váš. Nepoznáte jeho pozadie a neviete, aké obete padli, kým sa osoba do toho stavu dostala.

Ak sa však začnete porovnávať sami so sebou, zameriate sa na osobný rozvoj, tak sa postupne budete zlepšovať. Bude vás môcť tešiť, že ste urobili pokrok a že ste lepšou osobou, ako ste boli včera. A o to ide – maximalizovať svoj vlastný potenciál pre svoje naplnenie, nie pre to, aby sme sa ukázali pred druhými.

Takisto pomáha, keď žijete prítomnosťou. Buďte vďační za to, čo máte, každý deň si doprajte mentálny oddych, meditujte. Samozrejmosťou je pravidelný pohyb, športovanie, cvičenie či joga. Venujte sa pestrému spektru aktivít a tie vás budú napĺňať natoľko, že nebudete mať čas ani dôvod sa s druhými porovnávať.

Porovnávanie sa s ostatnými je bežný ľudský zvyk, ale treba sa z neho vymaniť. Ak to dokážete a zameriate sa na to, aby ste sa zlepšovali sami pre seba, budete žiť naplnenejší a šťastnejší život.

Letný režim, pôvodne z 21.06.2015.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist