1. Avokádo - pre srdce je prospešné, pretože obsahuje veľa mono nenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a prechádzať tvorbe krvných zrazenín. Vďaka draslíku zase kontrolujú krvný tlak. Obsahujú aj horčík, ktorý je u mužov spojený z nižšou pravdepodobnosťou srdcových chorôb.
2. Celozrnné produkty - celozrnné pečivo či hnedá ryža obsahujú vlákninu, ktorá je spojená s nižším rizikom srdcovocievnych ochorení. Nerozpustná vláknina znižuje krvný tlak a rozpustná, ktorú obsahujú aj ovsené vločky, zase znižuje hladinu zlého cholesterolu.
3. Cesnak - cesnak redukuje cholesterol, krvný tlak a zlepšuje prietok krvi cievami.
4. Červené víno - červené víno zvyšuje dobrý cholesterol a pomáha predchádzať množstvu srdcových ochorení. Najlepšie je červené a samozrejme, treba ho piť s mierou.
5. Kel - je skvelým zdrojom prospešného druhu omega-3 mastnej kyseliny, ktorá zlepšuje zdravie srdca. Obsahuje aj fytoživiny, ktoré bojujú proti zápalom a bránia usádzaniu povlaku na stenách ciev. Obsahuje aj luteín, ktorý bojuje proti ateroskleróze.
6. Olivový olej - tento olej je dominantou kuchyne, ktorej obyvatelia majú najmenej srdcovocievnych ochorení. Zdravé tuky a iné živiny, ktoré obsahuje extra panenský olivový olej vo všeobecnosti vplývajú na lepšie srdcovocievne zdravie človeka.
7. Orechy - každodenný príjem orechov znižuje riziko úmrtia zo srdcovocievnej choroby o 29 %. Môže za to obsah nenasýtených tukov, ktoré znižujú zlý cholesterol a zvyšujú ten dobrý. Bojujú aj proti krvným zrazeninám a hlavne vlašské majú pozitívny vplyv pri nepravidelnom srdcovom rytme.
8. Pomaranče - vďaka obsahu rozpustnej vlákniny a draslíka pomáhajú regulovať cholesterol a krvný tlak, ako aj brániť vzniku jaziev na srdci. Bojujú teda proti fibróze.
9. Ryby - tučné ryby, ako losos či tuniak, prospievajú srdcovocievnemu systému tým, že prospievajú stenám ciev. Zároveň majú vplyv na regulácie krvného tlaku a pokojového tepu. Dokonca sú spojené s redukovaním zápalov. Jesť by ste ich mali minimálne dvakrát týždenne.
10. Šošovica - obsahuje veľa vlákniny, folátu a horčíka, čo z nej robí skvelý nástroj na podporenie srdcovocievneho zdravia. Podľa jedného výskumu zlepšuje jeho stav až o 82 %. Prospieva tiež v boji proti zápalom.
11. Špargľa - obsahuje veľa vitamínu K, ktorý pomáha v prevencii proti krvným zrazeninám, a draslíka, ktorý reguluje krvný tlak. Takisto však vďaka vláknine a saponínom dokáže znižovať hladinu cholesterolu.
12. Tmavá čokoláda - na záver ide o chutnú odmenu, ktorá vďaka obsahu antioxidantov znižuje hladinu zlého cholesterolu, znižuje riziko mŕtvice, udržuje cievy pružné a čistejšie, vďaka čomu tiež znižuje riziko infarktu. Najlepšie je voliť viac ako 70%.
Čítať ďalší článok:
Tri tipy, ako nabrať silu okamžite Zdieľať na Facebooku