InstagramFacebookYoutube
Výživa

Aké jedlá sa nemusíte báť zjesť pred spaním?

13. novembra 2015
Aké jedlá sa nemusíte báť zjesť pred spaním?
Nebojte sa jesť aj večer a v noci. Určité jedlá vám dokážu aj pred spaním pomôcť naplniť svoje ciele, či už sa snažíte nabrať novú svalovú hmotu alebo prísť o prebytočné tuky. Stačí, ak viete, čo konzumovať.

Medzi ľuďmi je zaužívané, že ak jete neskoro večer, automaticky začnete priberať. Možno sa večer už toľko nehýbete a spálite menej kalórií, ale toto tvrdenie nie je nevyhnutne pravdivé. Naopak, ak už nič večer nejete, môžete svoje pokroky spomaliť.

Jedenie v noci môže byť kontraproduktívne, ak je to vaše jediné jedlo dňa alebo ním prijmete väčšinu kalórií. A hoci niektoré výskumy naznačujú, že nočné jedenie vedie k priberaniu, väčšina športovcov a kulturistov sa jedlu pred spaním nevyhýba. Maximalizujú ním proteínovú syntézu.

Článok pokračuje pod reklamou


Dôležité však je, čo si pred spaním vyberiete za svoje posledné jedlo. Výber správneho jedla je dôležitý preto, aby ste sa udržali v anabolickom stave a pripravili vhodné prostredie pre optimálny rast svalov a ich regeneráciu počas spánku. Najlepšie je sústrediť sa na bielkoviny.

Ak chcete niečo rýchle, tak proteínové doplnky odvedú svoju prácu. Väčšina z nich je založená na báze srvátky, ktorá je vhodná, ale je ešte vhodnejšia alternatíva – kazeín. Ten sa do tela vstrebáva pomalšie, čo z neho robí ideálny zdroj bielkovín pre obdobie spánku.

Aj vedci už dokonca potvrdili, že je kazeín v tomto smere prospešný. Už len 40g dávka v čase po cvičení, ale do 30 minút pred spaním, viedla k efektívnejšej proteínovej syntéze. Ďalšia štúdia potvrdila, že príjem proteínového prášku pred spaním viedol k väčšiemu nárastu svalovej hmoty a sily počas 12-týždňového tréningového plánu oproti skupine, ktoré užívala placebo.

Bielkovinové jedlo pres spaním však nepomáha len s nárastom svalovej hmoty. Floridskí vedci zistili, že menšie jedlo konzumované 30 minút pred spaním viedlo k rýchlejšiemu metabolizmu v nasledujúce ráno. Konzumácia bielkovín zároveň spôsobila, že ste toho na nasledujúce ráno menej zjedli.

Tieto štúdie jasne ukazujú, že kulturisti a športovci vedia, čo robia, keď sa nočným jedlám nevyhýbajú. A prečo by ste teda vy mali skončiť s jedením pred siedmou či osmou hodinou? Jedlo založené prevažne na bielkovinách vám pomôže aj pri budovaní svalov, aj pri chudnutí.

Proteínové doplnky zároveň nie sú jediným riešením. Ak chcete jesť niečo prirodzenejšie, tak sú výbornými voľbami syr cottage, tvaroh, grécky jogurt a mlieko. Snažte sa neprijímať viac ako 200 kalórií a zhruba 30-40 gramov bielkovín.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist