InstagramFacebookYoutube
Tréning

Nové pravidlá etikety v posilňovniach

30. novembra 2015
Keď nemáme vlastnú posilňovňu a rozhodneme sa navštíviť tú komerčnú, musíme sa riadiť určitými pravidlami, aby sme neznepríjemňovali život sebe a hlavne iným. Písaných i nepísaných pravidiel je zaužívaných mnoho, no teraz vám prinášame tri ďalšie.

Za tie roky sa už snáď každý naučil, že v posilňovni necvičíme od pása hore vyzlečení, na lavičku si kladieme uterák, poutierame si svoj pot, vraciame kotúče a činky na svoje miesta, nehádžeme činky o zem, nevzdycháme, nehulákame a nepútame na seba pozornosť napínaním svalov.

V tejto dobe by sa však medzi také štandardné pravidlá mali zaradiť aj tieto tri:

Článok pokračuje pod reklamou


1. NEPOČÚVAJTE PRÍLIŠ HLASNÚ HUDBU
Nie je ničím výnimočným, že si ľudia v posilňovni nasadia na uši slúchadlá a počúvajú svoju obľúbenú hudbu. Pomáha im to odosobniť sa od okolia a motivovať k lepším výkonom. Často sa však stáva, že hudba je až príliš nahlas a je ju počuť zo vzdialenosti niekoľkých metrov. A pokiaľ vám nevadí, že si ničíte sluch, potom sa nájdu ľudia, ktorým hluk z vašich slúchadiel prekáža.

V posilňovniach je bežne zapnutá hudba, ktorú samozrejme chcete prehlušiť. Čím je hlasnejšia, tým musíte mať aj vy vyššiu hlasitosť. No to pôsobí ako rušiaci vplyv pre iných. Jednoducho musíte akceptovať, že niektoré prostredia sú prirodzene rušnejšie a nikomu neprospejete tým, že ten ruch zvýšite.

2. V POSILŇOVNI NETELEFONUJTE
Moderná doba si vyžaduje, aby ste mali so sebou všade mobilný telefón. V skutočnosti tomu tak nie je, ale keď sa poobhliadneme okolo seba, tak to tak vyzerá. S mobilom môžete telefonovať hocikde, nie ste obmedzovaní. V posilňovni by ste to však robiť nemali.

Okrem toho, že rozptyľujete pri cvičení sami seba, môžete rozptyľovať aj niekoho iného. Hlavne, ak máte od prírody hlasnejší hlas alebo ho len zvyšujete pri telefonovaní. Ak musíte absolvovať telefonát počas vášho tréningu, nájdite si prázdny roh a telefonujte ticho. Prípadne zájdite do prázdnej šatne či na toaletu.

3. NEPRIVLASTŇUJTE SI NÁČINIE, KTORÉ NEPOTREBUJETE
Toto pravidlo nie je celkom nové. Už dlhé roky je bežné, že si niektorí cvičenci neuvedomujú, že komerčná posilňovňa nepatrí len im a obsadzujú si náčinia, ktoré nepotrebujú. Táto chyba je však často neúmyselná – začiatočník si odloží fľašu na lavičku blízko stroja, ktorý využíva, prípadne skúsený cvičenec v zápale, ktorý si po dokončení tlakov zabudne na lavičke uterák. To sa dá ospravedlniť.

Horšie to však je v prípade, ak potrebujete odpisovať na textové správy a využijete na to voľnú lavičku, ktorú následne blokujete niekomu inému. Takisto, ak vykonávate cviky, na miestach, pri ktorých blokujete prístup k ďalšiemu náčiniu iným ľuďom. Alebo, ak cvičíte cvik na nesprávnom mieste (napr. bicepsové zdvihy na stojane pre drepy) a tým bránite niekomu inému v cvičení.

Riešenie problému je jednoduché – myslite aj na druhých a ak niečo nepoužívate, nebráňte iným, aby to mohli používať. A ak toto nerobíte a uvidíte to niekoho robiť, požiadajte ho slušne o to, aby to nerobil a skúste mu nájsť lepšie miesto, aby ste mu aj pomohli.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist